Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a discutat joi cu omologul său rus Serghei Lavrov în marja reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei de la Viena, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La cererea OSCE şi în consultare cu preşedinţia (OSCE), ministrul de externe Schallenberg a discutat cu ministrul rus de externe, în marja reuniunii ministeriale, despre pachetul de numiri restante în funcţiile de conducere ale OSCE", a declarat purtătoarea de cuvânt.

Problema prelungirii mandatului a patru înalţi oficiali OSCE în aceste posturi, inclusiv a secretarului general Helga Schmid, este principalul punct nerezolvat de pe agenda reuniunii.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că, în calitate de ţară gazdă a OSCE, Austria are "o responsabilitate deosebită" şi acesta este motivul pentru care Schallenberg a acceptat cererea OSCE.

Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea preşedinţiei OSCE de către Estonia
CITEȘTE ȘI Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea preşedinţiei OSCE de către Estonia
CITEȘTE ȘI Estonia, Letonia, Lituania şi Ucraina boicotează reuniunea OSCE de la Skopje, din cauza participării lui Serghei Lavrov. ”Locul lui Serghei Lavrov este într-un Tribunal Special, nu la masa OSCE”, denunţă şeful diplomaţiei estone Margus Tsahkna

 Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că a primit numeroase solicitări de întâlniri individuale cu Serghei Lavrov, în marja reuniunii OSCE din Macedonia de Nord, care se desfăşoară joi şi vineri.

"Pot să confirm că există multe solicitări pentru întâlniri bilaterale", a declarat reporterilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. "Vor exista întâlniri multilaterale în formate multilaterale şi sunt planificate şi întâlniri bilaterale", a adăugat ea.

Ucraina, Letonia, Estonia şi Lituania au declarat marţi că miniştrii lor de externe vor boicota reuniunea din cauza participării lui Lavrov.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat joi Bulgaria de răutate şi prostie pentru că a refuzat să permită avionului lui Serghei Lavrov să zboare prin spaţiul său aerian. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care se află sub sancţiunile Uniunii Europene, a declarat că prezenţa ei la bordul avionului a fost motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe pentru a refuza accesul în spaţiul aerian.

Avionul a fost nevoit să facă o rută mai lungă, pe deasupra Greciei, pentru a-l duce pe Lavrov la reuniunea miniştrilor de externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la Skopje, în Macedonia de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat poziţia Bulgariei drept "absurdă şi stupidă", iar Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicţii de survol similare pentru "mii de funcţionari NATO", acuzând Bulgaria că a creat "un precedent periculos".

Un oficial guvernamental grec a declarat că exceptarea de la restricţiile impuse se aplică în cazul în care călătoria este justificată prin participarea la reuniunile OSCE în care se discută despre Ucraina. Atena a luat toate măsurile necesare înainte de a permite survolul, a adăugat oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.