Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a solicitat, la un eveniment organizat de omologul ucrainean Dmytro Kuleba în marja Consiliului Ministerial OSCE desfăşurat în Polonia, acţiuni comune pentru a trage la răspundere Rusia, în baza dreptului internaţional, şi a face dreptate victimelor din Ucraina, transmite MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 1 decembrie 2022, în marja Consiliului Ministerial OSCE desfăşurat în Polonia, la Łódź, la evenimentul organizat de omologul ucrainean Dmytro Kuleba „Acţiuni comune pentru a pune capăt impunităţii Rusiei şi a face dreptate victimelor" ("Joint Actions for ending Russia Impunity and delivering justice for victims)". În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a reluat condamnarea în termenii cei mai fermi a atrocităţilor comise de forţele armate ruse în Ucraina şi a subliniat necesitatea ca cei vinovaţi de aceste crime să fie traşi la răspundere”, conform MAE.

Şeful diplomaţiei române a subliniat sprijinul ferm al ţării noastre pentru mecanismele de drept internaţional şi pentru respectarea acestora. Ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă seria de acţiuni ale României pentru aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, între care: depunerea la 13 septembrie 2022 a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ); depunerea la 16 septembrie la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse; sesizarea, în martie, a Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război comise în Ucraina şi sprijinirea cu o contribuţie voluntară a biroului Procurorului CPI. 

Totodată, ministrul român a subliniat sprijinirea de către România a efortului internaţional de creare a unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

Bogdan Aurescu a subliniat că bombardamentele ruseşti asupra ţintelor civile şi a infrastructurii civile energetice şi de distribuţie de apă reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internaţional umanitar şi, prin urmare, crime de război, care trebuie pedepsite. A informat şi asupra faptului că în octombrie România a devenit membru al Echipei Comune de Anchetă privind crimele grave comise în Ucraina. 

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru sprijinul României şi pentru implicarea sa personală ca Agent al României în procedurile din faţa CIJ, având în vedere expertiza sa internaţională recunoscută în domeniul dreptului internaţional, inclusiv ca membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.