Polonia şi statele baltice îşi vor închide complet graniţele cu Belarus dacă va avea loc un "incident critic" în care vor fi implicaţi mercenari din grupul Wagner sau imigranţi ilegali, a declarat luni ministrul polonez de interne, într-o conferinţă de presă susţinută alături de colegii săi baltici, pe fondul creşterii tensiunilor pe flancul estic al NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Letonia, Lituania şi Polonia, ţări membre UE şi NATO, care au graniţă comună cu Belarus, sunt din ce în ce mai preocupate de securitatea frontierelor de când sute de mercenari ruşi Wagner, care au căpătat experienţă în luptă, au sosit în Belarus la invitaţia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

De asemenea, aceste ţări au observat o creştere a numărului de migranţi, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, care au încercat să treacă graniţa în ultimele luni şi acuză Belarusul că le facilitează trecerea, o afirmaţie pe care Minskul o respinge.

"Cerem autorităţilor de la Minsk ca Grupul Wagner să părăsească imediat teritoriul Belarusului şi ca migranţii ilegali să părăsească imediat zona de frontieră şi să fie trimişi înapoi în ţările lor de origine", a declarat Mariusz Kaminski la o conferinţă de presă comună cu omologii săi lituanian, leton şi estonian. "Dacă va exista un incident critic, indiferent dacă este la graniţa poloneză sau lituaniană, vom riposta imediat. Toate punctele de trecere a frontierei care au fost deschise până acum vor fi închise", a declarat el.

În condiţiile în care se crede că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis într-un accident de avion săptămâna trecută, soarta reţelei de operaţiuni militare şi comerciale pe care el şi Wagner au creat-o pentru Rusia în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa rămâne neclară.

Ministrul lituanian de interne, Agne Bilotaite, a explicat presei că există două criterii care ar putea duce la închiderea frontierei."În primul rând, un incident armat la graniţa uneia dintre ţări. Incidentul ar trebui să reprezinte o ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale", a spus ea. "Celălalt criteriu este o pătrundere în masă a migranţilor prin frontiera unuia dintre state", a completat ea.

Bilotaite a mai spus că Ministerul de Interne al Lituaniei va propune guvernului închiderea a două din cele patru puncte de trecere a frontierei cu Belarus rămase încă deschise, o măsură care, potrivit acesteia, ar reduce contrabanda şi ar concentra mai mulţi grăniceri la respectivele puncte de trecere a frontierei.

Polonia a închis anul acesta toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus, cu excepţia unuia, ca urmare a încarcerării unui jurnalist de origine poloneză şi a expulzării unor diplomaţi polonezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.