Ministrul ultranaţionalist israelian al Moştenirii Amichay Eliyahu a fost sancţionat de către şeful Guvernului, Benjamin Netanyahu, după ce a declarat că o recurgere la bomba nucleară în Fâşia Gaza, în războiul împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, este ”o opţiune”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amichay Eliyahu a declarat duminică, într-un interviu la radio, că nu este întru totul mulţumit de amploarea represaliilor israeliene în enclava palestiniană după atacul Hamas în israel la 7 octombrie.

Un jurnalist, care l-a întrebat având în vedere declaraţiile acestuia, dacă soluţia ar fi, în opinia sa, aruncarea unui fel de bombe nucleare asupra întregii Fâşii Gaza, care să o şteargă (de pe hară) şi să omoare pe toată lumea”, ministrul a răspuns că ”este o opţiune”.

Atunci când jurnalistul observă că ”distrugerea întregii Fîşii Gaza” ar implica un preţ pe care Israelul l-ar avea de plătit, Amichay Eliyahu a sugerat că este pregătit să accepte ca viaţa celor peste 240 de ostatici reţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza să fie pusă în pericol.

”De ce sunt vieţile ostaticilor (...) mai importante decât cele ale soldaţilor noştri?”, a întrebat el.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a reacţionat prompt şi a denunţat declaraţii ”rupte de realitate”.

Armata israeliană depune eforturi să cruţe ”necombatanţii” în Fâşia Gaza, a subliniat el.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a condamnat, la rândul său, ”declaraţiile iresponsabile” ale lui Amichay Eliyahou, care provine din extrema dreaptă.

Benjamin Netanyahu a suspendat participarea acestui ministru la reuniuniel Guvernului ”până la noi ordine”.

”Este bine că aceşti oameni nu sunt însărcinaţi cu securitatea Israelului”, a subliniat el.

În urma scandalului provocat de aceste declaraţii, ministrul a scris pe X că ”declaraţia (sa) cu privire la arma atomică” este ”metaforică” şi să Israelul se angajează ”să facă tot ceea este posibil pentru a aduce ostaticii teferi”.

”Dar avem absolut nevoie de un răspuns puternic şi disproporţionat faţă de terorism”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.