La două luni după ce Comisia Europeană a propus o asistenţă macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro pentru a menţine solvabilitatea statului ucrainean, miniştrii de finanţe ai UE au dat marţi undă verde pentru un ajutor financiar de 1 miliard de euro, susţinut de bugetul UE, transmite Euractiv.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Restul asistenţei macrofinanciare, propusă iniţial în luna mai, rămâne un subiect de discuţie şi s-ar putea să nu fie decisă până în toamna acestui an.

"Continuarea ajutorului material şi financiar nu este o opţiune, ci o datorie a noastră", a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanţe care a prezidat marţi, pentru prima dată, reuniunea miniştrilor de finanţe din UE.

Invazia rusă în curs de desfăşurare, care a început la 24 februarie, a dus la prăbuşirea unor părţi ale economiei ucrainene.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, guvernul ucrainean are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a se menţine pe linia de plutire.

Suma de 1 miliard de euro decisă marţi de miniştrii de finanţe ai UE acoperă astfel nevoile de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru aproximativ şase zile. În luna mai, Comisia a propus o asistenţă macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro, ceea ce ridică întrebarea de ce, două luni mai târziu, s-a putut decide asupra a doar 1 miliard de euro

"Aşteptăm propunerea specifică a Comisiei", a declarat un oficial UE, adăugând că, probabil, miniştrii de finanţe ai UE nu vor discuta în mod oficial nicio asistenţă macrofinanciară suplimentară pentru Ucraina înainte de toamnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.