Miniştrii de externe din Uniunea Europeană, reuniţi la Luxemburg, au declarat luni că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut promisiuni concrete în legătură cu sistemele Patriot, pe care Kievul şi le doreşte cel mai mult, relatează Reuters.
De când Kievul a început în ultimele săptămâni să facă presiuni pentru a obţine mai multe sisteme Patriot, Germania a fost singura ţară din UE care a promis o baterie suplimentară. Alte ţări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia, au, de asemenea, sisteme Patriot.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, şi-a exprimat frustrarea faţă de lipsa unor promisiuni suplimentare, afirmând că încearcă să "facă pe toată lumea să înţeleagă şi să conştientizeze" necesitatea de a face mai mult pentru a ajuta Kievul. "Nu am sisteme Patriot la Bruxelles, sistemele Patriot sunt în ţările membre. Şi depinde de ele să ia deciziile", a declarat Borrell după reuniune.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
În condiţiile în care Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice şi a oraşelor din Ucraina, guvernele UE sunt sub presiunea de a furniza mai multe sisteme de protecţie Kievului.
Miniştrii UE au declarat că votul de sâmbătă al Camerei Reprezentanţilor din SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu ar trebui să ducă la o oarecare tânjală din partea lor.
Dar ţările care au în dotare sistemele Patriot fabricate în SUA - pe care Ucraina le foloseşte deja şi pe care le apreciază foarte mult pentru capacitatea lor de a doborî rachete balistice cu deplasare rapidă - au evitat luni să-şi ia vreun angajament.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sistee Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanţă pentru a contracara atacurile aeriene ruseşti. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni, după reuniunea miniştrilor UE, că Kievul poartă discuţii cu aliaţi individuali cu privire la furnizarea a patru baterii Patriot.
"Negocierile sunt în curs de desfăşurare între noi şi ţările relevante, plus SUA", a declarat Kuleba la postul naţional de televiziune, fără a numi care sunt aceste ţări.
Oficialii spun că este greu să se despartă de Patriot, deoarece acestea sunt parte integrantă a apărării naţionale.
Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat că ţara sa a fost deja de acord să dea Kievului arme de apărare aeriană, inclusiv sistemul portabil RBS 70. Întrebat dacă Suedia va furniza şi Patriot, el a spus: "Nu exclud această posibilitate, dar în momentul de faţă ne concentrăm pe o contribuţie financiară, dar şi, eventual, pe (mai multe) RBS 70, deoarece acest lucru ar putea atenua o parte din presiunea asupra Patriot".
Grecia a evitat mult timp să trimită sisteme de apărare sau avioane de mare anvergură în Ucraina, în principal din cauza propriilor tensiuni cu Turcia, deşi a trimis arme şi muniţii. Întrebat dacă Grecia plănuieşte să trimită sisteme de rachete sol-aer S-300 în Ucraina, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a declarat la Atena: "Nu va exista nicio mişcare care ar putea pune în pericol, chiar şi în mod minim, capacitatea de descurajare a ţării sau apărarea aeriană".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...