Miniştrii de Externe din Golful Persic au discutat, duminică, într-o întâlnire virtuală, înaintea unui summit, măsuri pentru rezolvarea conflictului diplomatic cu Qatarul care subminează stabilitatea regiunii şi care a afectat eforturile Washingtonului de a crea un front unit împotriva Iranului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul în 2017, pe care îl acuză să susţine grupuri teroriste. Doha neagă acuzaţia şi îşi acuză la rândul său vecinii că încearcă să îi limiteze suveranitatea.

Cu toate acestea, Riadul a insistat pentru rezolvarea disputei, pentru că încearcă să reducă criticile preşedintelui ales Joe Biden, care a promis să adopte o poziţie mai fermă faţă de regat, faţă de predecesorul său.

Bahrainul a afirmat într-un comunicat că reuniunea virtuală pe care a găzduit-o duminică, a miniştrilor de Externe ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), a pregătit terenul pentru cea de-a 41-a sesiune a Summitului CCG, care va avea loc pe 5 ianuarie.

Miniştrii de Externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Bahrain au participat la întâlnire, a informat presa de stat.

Ministrul de stat pentru Afaceri Externe Sultanul bin Saad Al Muraikhi a reprezentat Qatarul, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Nu este clar dacă s-a obţinut un acord.

"Discuţiile au avut loc pentru un eventual acord, dar este încă în lucru", a declarat un oficial din Golf pentru Reuters.

Surse au declarat că se aşteaptă la un acord la summit, care ar putea duce la un set de principii pentru negocieri, sau la o mişcare mai concretă care implică redeschiderea spaţiului aerian în Qatar.

Dar Qatarul le-a spus Kuweitului şi Statelor Unite, cei doi mediatori în dispută, că orice rezoluţie ar trebui să se bazeze pe respectul reciproc, inclusiv al politicii externe.

Doha aprimiy 13 cereri, de la închiderea televiziunii Al Jazeera şi închiderea unei baze turceşti până la tăierea legăturilor cu Frăţia Musulmană şi reducerea legăturilor cu Iranul.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat luna aceasta că o soluţionare a litigiului cu Qatarul pare ”la îndemână”, după ce Kuweitul a anunţat progrese către încheierea conflictului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.