Ministerul ucrainean de Externe acuză Rusia de ”încălcări grave” ale dreptului internaţional, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Printre aceste fapte se numără şi răpirea primarului din Melitopol, pe care forţele ruseşti l-ar acuza de terorism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei este însoţită de încălcări grave ale normelor şi principiilor dreptului internaţional, inclusiv ale dreptului internaţional umanitar, crime de război şi crime împotriva umanităţii, precum şi alte încălcări ale drepturilor omului de către armata rusă”, arată Ministerul de Externe din Ucraina, într-o postare pe Facebook.  

Potrivit oficialilor ucraineni, ”printre astfel de încălcări grave a fost răpirea primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, pe 11 martie”.  

”Trupele ruse, care au lansat atacuri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii şi instalaţiilor civile din Ucraina, inclusiv a spitalelor şi şcolilor pentru copii, de-a lungul a două săptămâni, sunt cinice, acuzându-l pe primar de „terorism”. Răpirea primarului din Melitopol este clasificată drept crimă de război în conformitate cu Convenţiile de la Geneva şi Protocolul adiţional care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiului”, a mai transmis ministerul.  

Instituţia face apel la comunitatea internaţională ”să răspundă imediat la răpirea lui Ivan Fedorov şi a altor civili şi să crească presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său barbar împotriva poporului ucrainean”.  

Ministerul de Externe afirmă că răpirea primarului din Melitopol, dar şi alte ”sute de fapte de crime de război” sunt documentate cu atenţie de agenţiile de aplicare a legii.  

Forţele au cucerit oraşul Melitopol, încă din 26 februarie.  

În repetate rânduri, însă, ocupanţii s-au confruntat cu proteste ale civililor din oraş, care, cu mâinile goale, au înfruntat tancurile ruseşti.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.