Cel puţin doisprezece pacienţi şi rudele lor au fost ucişi şi zeci de persoane au fost rănite într-un atac israelian asupra spitalului indonezian din nordul Fâşiei Gaza, a anunţat luni Ashraf Al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, care este administrată de Hamas, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Armata israeliană asediază spitalul indonezian şi ne temem că acolo se va întâmpla acelaşi lucru ca la Al-Shifa", cel mai mare spital din Fâşia Gaza, care a fost evacuat recent şi care se află acum în mâinile armatei israeliene, a declarat Al-Qudra. "Există aproximativ 700 de pacienţi şi îngrijitori în spitalul indonezian", care este situat la marginea taberei de refugiaţi din Jabalia, a adăugat el.

"Echipele medicale sunt hotărâte să rămână alături de pacienţii lor", a asigurat oficialul palestinian.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Guvernul Hamas susţine că zeci de tancuri şi vehicule blindate desfăşurate la periferia spitalului trag cu mitraliere şi artilerie grea asupra unităţii medicale.

Nu a existat o confirmare imediată din partea armatei israeliene a informaţiilor despre victimele de la spitalul indonezian.

La fel ca multe alte unităţi sanitare din Fâşia Gaza aflată în conflict, spitalul Indonezian, înfiinţat în 2016 cu finanţare din partea unor organizaţii indoneziene, şi-a încetat activitatea. Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf Al-Qidra, a declarat acum că în interiorul unităţii se aflau aproximativ 700 de persoane, inclusiv echipe medicale şi răniţi.

CITEȘTE ȘI Israelul îşi "extinde" operaţiunea din Gaza, potrivit armatei

ISRAELUL AFIRMĂ CĂ A ELIMINAT TREI LIDERI HAMAS

Luptele au continuat în timp ce pe plan diplomatic sunt tot mai multe indicii că ar urma o pauză iminentă în desfăşurarea ostilităţilor.

La celălalt capăt al Fâşiei Gaza, cel puţin 14 palestinieni au fost ucişi în două lovituri aeriene israeliene asupra unor case din oraşul Rafah, în apropiere de graniţa cu Egiptul, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii.

Armata israeliană a emis un comunicat, însoţit de imagini video cu lovituri aeriene şi trupe mergând din casă în casă, în care a afirmat că a ucis trei comandanţi de companii Hamas şi o echipă de luptători palestinieni, fără a oferi informaţii despre locul specific unde s-a întâmplat aceasta.

Armata israeliană avertizase că "îşi extinde operaţiunile în noi zone din Fâşia Gaza", în special în sectorul Jabalia. Cu toate acestea, principalul aliat al Israelului, Statele Unite, a avertizat duminică Israelul să nu se angajeze în operaţiuni de luptă în sud până când planificatorii militari nu vor lua în considerare siguranţa civililor palestinieni.

O ELIBERARE DE OSTATICI, IMINENTĂ

În ciuda luptelor continue între militanţii Hamas şi forţele israeliene care presează o ofensivă, oficialii americani şi israelieni au declarat că un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi în enclava palestiniană se apropie.

Aproximativ 240 de ostatici au fost luaţi de militanţii Hamas la 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să invadeze micul teritoriu palestinian pentru a elimina mişcarea islamistă. În jur de 1.200 de israelieni, majoritatea civili, au fost ucişi în atacul Hamas, potrivit bilanţului israelian, fiind cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a ţării. De atunci, guvernul din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puţin 13.000 de palestinieni au fost ucişi, inclusiv cel puţin 5.500 de copii, de bombardamentele şi atacurile aeriene israeliene neîncetate.

Chiar dacă luptele continuau pe teren în Gaza, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat într-un interviu acordat emisiunii "This Week" de la ABC că Israelul speră că un număr semnificativ de ostatici ar putea fi eliberat de Hamas "în zilele următoare".

Duminică, prim-ministrul qatariot, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat într-o conferinţă de presă la Doha că principalele obstacole în calea unui acord sunt acum "minore", rămânând în principal probleme "practice şi logistice".

La rândul său, un oficial de la Casa Albă a declarat că negocierile "foarte complicate şi foarte sensibile" fac progrese.

ULTIMELE EVOLUŢII DIN CONFLICT

Tancurile şi trupele israeliene au pătruns în Gaza la sfârşitul lunii trecute şi de atunci au cucerit zone întinse din nordul, nord-vestul şi estul oraşului Gaza, potrivit armatei israeliene. Dar Hamas şi martorii locali spun că militanţii duc un război de gherilă în zone din nordul aglomerat şi urbanizat, inclusiv în părţi din oraşul Gaza şi în taberele de refugiaţi Jabalia şi Beach.

Aripa armată a grupului militant Jihadul Islamic, aliat al Hamas, a declarat că luptătorii săi au atacat şapte vehicule militare israeliene în timpul confruntărilor din zonele nordice Beit Hanoun, Beit Lahia şi Al-Saftawi şi din vestul Jabaliei.

Populaţia traumatizată din Gaza a fost în mişcare de la începutul războiului, adăpostindu-se în spitale sau mergând cu greu din nord în sud şi, în unele cazuri, înapoi, în eforturi disperate de a se feri de linia de foc.

Bilanţul victimelor civile din Gaza este "uluitor şi inacceptabil", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a făcut din nou apel duminică la un armistiţiu umanitar imediat.

Martorii au relatat atacuri violente între luptătorii Hamas şi forţele israeliene care încearcă să avanseze în Jabalia, unde locuiesc 100.000 de persoane şi care, potrivit Israelului, este un bastion important al militanţilor. Bombardamentele israeliene repetate asupra Jabalia, o extensie urbană a oraşului Gaza care a luat naştere dintr-o tabără pentru refugiaţii palestinieni din timpul războiului israeliano-arab din 1948, au ucis zeci de civili, spun medicii palestinieni.

Prin intermediul reţelelor sociale în limba arabă, armata israeliană i-a îndemnat duminică pe locuitorii din mai multe cartiere din Jabalia să se evacueze către sud "pentru a fi în siguranţă" şi, în acest scop, a anunţat că va întrerupe acţiunile militare între orele 10.00 şi 14.00. După expirarea "pauzei", 11 palestinieni din Jabalia au fost ucişi într-un atac aerian israelian asupra unei case, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclavă.

Palestinienii spun că bombardamentele repetate ale Israelului asupra sudului Gaza fac ca promisiunile israeliene de siguranţă să fie absurde.

În total, 65 de soldaţi israelieni au murit în acest conflict, potrivit ultimului bilanţ al armatei.

Israelul a anunţat, la rândul său, că rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au capturat o navă de marfă deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii - din echipajul căreia ar face parte şi un român - descriind incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

CITEȘTE ȘI UPDATE - MAE - Un cetăţean român s-ar afla printre membrii echipajului navei Galaxy Leader, capturată de către miliţiile Houthi / Lider sindical: Navigatorul e electrician, are 29 de ani şi a fost contactat să meargă pe navă, printr-o firmă din Bulgaria

Forţele houthi au lansat rachete cu rază lungă de acţiune şi drone asupra Israelului, în semn de solidaritate cu Hamas.

Între timp, la Beijing, miniştrii arabi şi musulmani s-au alăturat apelurilor internaţionale pentru o încetare imediată a focului în Gaza, în timp ce delegaţia lor a vizitat marile capitale ale lumii pentru a face presiuni pentru încetarea ostilităţilor şi pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare către civilii afectaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.