Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că grupul de mercenari Wagner a finalizat predarea tuturor echipamentelor sale militare către forţele armate regulate ruseşti - mii de tone de armament, inclusiv tancuri - după ce Vladimir Putin a anunţat că armata privată a lui Evgheni Prigojin va fi desfiinţată ca urmare a revoltei sale de luna trecută, relatează CNN şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al ministerului, Wagner a predat peste 2.000 de arme şi alte sisteme, inclusiv tancuri de luptă principale, precum T-90, T-80 şi T-72B3. Wagner a predat, de asemenea, sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad şi Uragan, precum şi peste 2.500 de tone de muniţie.

Ministerul a publicat marţi o înregistrare video în care apar oficiali care inspectează unele dintre echipamentele militare grele care ar fi aparţinut Wagner.

Transferul vine în urma revoltei eşuate lansate de liderul Wagner, Evgheni Prigojin, la sfârşitul lunii trecute, în condiţiile în care, timp de luni de zile, acesta acuzase Ministerul Apărării că a lăsat compania sa privată - care ajuta armata regulată în războiul din Ucraina - fără echipamente şi muniţie.

În timpul marşului lor către Moscova, forţele Wagner au fost văzute transportând mai multe tipuri de arme antiaeriene şi ar fi doborât şase elicoptere şi un avion de transport într-o singură bătălie cu armata rusă.

După revolta eşuată, Vladimir Putin a declarat că Wagner va fi dezmembrat în Rusia, iar luptătorii Wagner au avut opţiunea de a semna contracte cu Ministerul rus al Apărării, de a se alătura lui Prigojin în exil în Belarus sau de a se întoarce acasă.

Predarea de armament sugerează că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, respectă cel puţin unele aspecte ale înţelegerii pe care a încheiat-o cu Kremlinul luna trecută, comentează The Guardian.

Miercuri dimineaţă, Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a declarat că forţele speciale ale ţării vor efectua antrenamente de luptă cu luptătorii Wagner, potrivit presei de stat, dar nu este clar câţi membri ai personalului Wagner s-au mutat în Belarus.

În această săptămână au apărut întrebări cu privire la poziţia actuală a lui Prigojin faţă de Kremlin, după ce acesta a părut să se deplaseze liber în Rusia, în ciuda înţelegerii cu Moscova, în baza căreia a fost de acord să se mute în Belarus.

Lukaşenko a declarat iniţial că Prigojin a călătorit în Belarus la 27 iunie, dar Kremlinul a dezvăluit luni că oligarhul, cândva un apropiat al lui Putin, s-a întâlnit cu liderul rus la Kremlin la 29 iunie, adică la cinci zile după ce luptătorii săi mercenari plecaseră în marş spre Moscova.

Nu se ştie unde se află în prezent Prigojin. Potrivit datelor de urmărire a zborurilor avionului său privat, acesta a zburat de mai multe ori între Moscova şi Sankt Petersburg, unde agenţiile de presă locale au raportat că l-au văzut pe liderul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută reporterilor că înţelegerea în baza căreia Prigojin s-a mutat în Belarus "a rămas relevantă".

Se crede că mii de membri ai Wagner se află încă în tabăra grupului din zonele ocupate de Rusia în estul Ucrainei. Mai mulţi comandanţi au indicat în interviuri în această săptămână că nu intenţionează să semneze contracte cu Ministerul Apărării. Într-un interviu, un important comandant Wagner, cu indicativul Zombie, a afirmat că "toată lumea" din grup este împotriva înregistrării în armata regulată. "Ori sunt în Wagner cu luptătorii mei, ori mă relaxez cu plăcere acasă în faţa televizorului. Şi toată lumea gândeşte în acest fel", a declarat comandantul într-un interviu video publicat de un canal Telegram legat de Wagner.

Între timp, un oficial rus de rang înalt a declarat că Serghei Surovikin, un general important, care nu a mai fost văzut în public de la revolta Wagner, se "odihneşte". Andrei Kartapolov, şeful Comisiei de apărare din Duma de Stat, a declarat miercuri unui reporter rus că acesta "nu este disponibil în acest moment". Surovikin, despre care se ştie că are o relaţie apropiată cu Prigojin, ar fi fost interogat de forţele de securitate ruse, într-o locaţie nedezvăluită, din cauza legăturilor sale cu liderul Wagner, potrivit presei. Surovikin ar fi fost la curent cu planurile Wagner de a se revolta împotriva conducerii militare ruse.

CITEȘTE ȘI Generalul rus Serghei Surovikin, care nu a mai apărut în public de la rebeliunea Wagner, se ”odihneşte”, anunţă preşedintele Comisiei Apărării din cadrul Dumei de Stat, Andrei Kartapolov

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.