Un număr total de 81.914 de candidaturi din 160 de state din afara spaţiului Uniunii Europene au fost înregistrate în cadrul Programului anual de burse oferite de România, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru anul universitar 2024 – 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, dintre candidaţi, 37.670 şi-au exprimat intenţia de a urma studii de licenţă, 42.232 studii de master şi 2.012 studii doctorale.

Potrivit datelor transmise de minister, numărul marchează o creştere substanţială faţă de anii academici precedenţi, când dosarele de candidatură primite au fost în număr de 959 pentru anul universitar 2020-2021, 4.593 (pentru 2021-2022), 44.733 (pentru 2022-2023) şi 50.858 (pentru 2023-2024).

”Ministerul Afacerilor Externe este angajat într-un demers constant de consolidare a procesului de acordare de burse pentru studenţii străini din afara spaţiului Uniunii Europene, instrument ce reprezintă o remarcabilă oportunitate formativă, o extindere a cunoaşterii şi a experienţei personale şi profesionale pentru candidaţi. Acest program se înscrie, totodată, în cadrul efortului de promovare a educaţiei în spiritul înţelegerii interculturale, al cunoaşterii şi respectării drepturilor fundamentale ale omului, ca modalitate de combatere a intoleranţei, a radicalizării în rândul tinerilor, a tensiunilor dintre comunităţi şi a discursului instigator la ură”, a declarat Janina Sitaru, secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale.

MAE apreciază că ”numărul mare de cereri din partea studenţilor străini evidenţiază interesul acestora pentru oferta sistemului românesc de educaţie şi susţine atât demersurile de promovare şi de internaţionalizare a instituţiilor de învăţământ superior din România, cât şi obiectivele generale de politică externă, prin consolidarea pe termen lung a relaţiilor bilaterale cu statele de provenienţă ale studenţilor”.

Perioada de depunere a candidaturilor din partea cetăţenilor non-UE care au aplicat pentru obţinerea unei burse de studii din partea statului român s-a finalizat la 16 martie 2024. Depunerea candidaturilor a fost făcută exclusiv online.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.