Ministerul britanic al Apărării denunţă sâmbătă ”informaţii false” ale Moscovei, după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Regatul Unit de implicare în exploziile de la 26 septembrie care au avariat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 la Marea Baltică şi într-un atac masiv cu drone în Crimeea, care a avariat o navă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu scopul de a deturna atenţia de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a recurs la difuzarea unor afirmaţii false de o amploare epică”, respinge într-un mesaj postat pe Twitter ministerul brtianic.

”Această poveste inventată spune mai multe despre disputele din Guvernul rus decât despre Occident”, ironizează ministerul britanic.

Armata rusă a acuzat sâmbătă Londra de implicare în exploziile care au cauzat scurgeri de gaze naturale, în septembrie, din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, construite cu scopul de a transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Euroepană (UE), prin Germania.

”Rprezentanţi ai unei unităţi a Marinei britanice au participat la planificarea, furnizarea şi punerea în aplicare a actului terorist de la Marea Baltică, la 26 septembrie, cu scopul de a aduce atingere gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2”, a acuzat într-o postare pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Rusia s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că nu a fost inclusă într-o anchetă internţaională cu privire la aceste scurgeri de gaze naturale din Nord Stream, care au avut loc în urma unei presupuse sabotări.

Justiţia suedeză a anunţat vineri că intenţionează să procedeze la o nouă inspecţie a gazoductelor, dar şi consorţiul Nord Stream, care a trimis o navă civilă sub pavilion rus.

La 26 septembrie, patru scurgeri vaste de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 au fost descoperite în largul Insulei daneze Bornholm - două în zona economică a Suediei şi două în cea a Danemarcei.

Inspecţii preliminare submarine au consolidat suspiciuni ale unui sabotaj, scurgerile fiind precedate de explozii.

Cele două conducte submarine, care asigură o legătură între Rusia şi Germania, s-au aflat, în urma Războiului rus din Ucraina, în centrul unor tensiuni geopolitice, amplificate după ce Moscova a decis să întrerupă livrările de gaze naturale către UE, ca presupuse represalii faţă de sancţiunile care i-au fost impuse de către Occident.

Gazoductele nu se aflau în funcţiune, dar conţineau gaze naturale la momentul la care au fost avariate.

Armata rusă a imputat tot sâmbătă Ucrainei şi Regatului Unit un atac masiv cu drone care a vizat Flota rusă la Marea Neagră, în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Aceste atacuri au cauzat ”pagube minore” unei nave ruse, a acuzat ea.

”Pregătirea acestui act terorist şi formarea personalului militar al celui de-al 73-lea Centru ucrainean de Operaţiuni Maritime Speciale au fost efectuate de către specialişti britanici staţionaţi la Oceac, în regiunea Mîkolaiv, în Ucraina”, a acuzat pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Aceste nave vizate în atac asigurau protecţia convoaielor de nave care exportă cereale ucrainene, potrivit Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.