Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) trage miercuri un semnal de alarmă asupra efectelor catastrofale ale dispersării minelor antipersonal, luate de apă, în urma distrugerii Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, care pun în pericol atât populaţia, cât şi salvatorii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este catastrofal. Înainte ştiam unde se aflau pericolele. În prezent nu ştim”, deplânge conducătorul Unităţii CICR Contaminării cu Armament, Erik Tollefsen, cu ocazia prezentării, în apropiere de Geneva, a unei noi drone care foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a repera mine antipersonal şi alte obiecte explozive, pe baza căldurii pe care acestea le degajă.

”ÎNGRIJORARE MAJORĂ”

Această dronă - care poate acoperi într-o zi o suprafaţă pe care un câine specializat în deminare o poate acoperi în şase luni - a fost testată în casdrul unor experimente în Iordania.

Însă CICR speră să o folosească - pentru prima oară - în acest an, în zona oraşului Alep, în Siria.

Până când acest aaparat poate că va survola, într-o bină zi, Ucraina, unde Rusia a lansat anul trecut un război, CICR ajută deja, de luni de zile, echipe de salvatori însărcinate cu deminarea, susţine operaţiuni de cartografiere şi de marcare şi furnizează material şi formare.

Însă ”azi, toate astea au fost luate de ape”, deplânge Erik Tollefsen, subliniind că nu doar că panurile de marcare au dispărut, ci că ”este foarte grav, apa - de nestăvilit - va lua aceste mine” antipersonal şi împotriva vehiculelor - de exemplu mine de tip TM-57 - şi le va duce către locuri necunoscute.

”Tot ceea ce ştim este că ele se află undeva în aval. Aceasta este o îngrijorare majoră, pentru că acest lucru va afecta populaţia, dar şi pe cei care îi vine în ajutor”, de exemplu ambulanţe, avertizează acest expert norvegian.

”PAGUBE CONSIDERABILE”

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacarea Barajului Kahovka, care alimenta cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi care se află în drumul trupelor ucrainene către o recucerire a teritoriilor ucrainene ocupate de către riuuşi.

Distrugerea acestei instalaţii a antrenat deversarea unor torente de apă în Nipru, obligând câteva mii de civili să părăsească zonele inundate şi alimentând temeri cu privire la o catastrofă ecologică.

Această distrugere a barajului este ”simbolică în privinţa necesităţii respectării dreptului umanitar internţaional”, a subliniat miercuri preşedinta CICR, elveţianca Mirjana Spoljaric Egger.

”Pagubele sunt deja considerabile”, a subliniat ea la prezentarea dronei detectoare de mine în faţa presei.

Acest nou instrument nu îndepărtează el însuşi minele, însă accelerează detectarea lor, cu ajutorul unor camere de luat imagini, unui detector de căldură şi unui software de Inteligenţă Artificială (IA), pe care CICR vrea să-l împărtăşească.

”Acesta este un progres, pentru că acoperă zone vaste cu o viteză mult mai mare”, decât oamenii sau câinii, subliniază un specialist danez în armament la CICR, Martin Jebens.

”În operaţiunile de deminare, suprafaţa medie a unui deminator este de 50 de metri pătraţi pe zi. Potrivit unor evaluâri prudente, acest nou instrument ar urma să permită studierea şi rezolvarea a 100.000 de metri pătraţi pe zi”, subliniază preşedinta CICR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.