Ministrul Apărării, Alain-Richard Donwahi, a anunţat vineri după-amiază că sute de soldaţi răzvrătiţi, care au protestat pentru o creştere a salariilor militare, au preluat controlul asupra oraşului Bouake, al doilea ca mărime şi populaţie din Coasta de Fildeş. Peste jumătate de milion de oameni trăiesc în metropola Bouake, care a jucat un rol esenţial pentru rebeliunea ce a controlat jumătate din ţară în perioada 2002-2011, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coasta de Fildeş reprezintă în continuare cea mai mare economie francofonă de pe coasta vestică a Africii. Însă, naţiunea a ieşit curând dintr-o criză politică, care a împărţit pentru aproape un deceniu ţara între o rebeliune bazată în Bouake şi guvernarea din Yamoussoukro.

Totuşi, armata reprezintă o forţă zguduită de diviziuni interne puternice, fiind creată după încheierea crizei politice din foşti membri ai rebeliunii şi din forţele guvernamentale.

Sute de soldaţi înarmaţi au intrat forţat în bazele militare din Bouake.

”Toţi soldaţii sunt rugaţi să rămână calmi şi să se întoarcă spre cazarme pentru a putea să găsim o soluţie de durată”, a declarat ministrul Donwahi.

De asemenea, focuri de armă intense au putut să fie auzite în oraşul Bouake, situat în zona centrală a Coastei de Fildeş.

Apoi, focurile de armă s-au extins la o altă bază militară din Daloa. Soldaţii înarmaţi şi mascaţi au început să patruleze pe străzile din orăşelul situat la vest de capitala Yamoussoukro.

Economia se bucură de o creştere a puterii de cumpărare odată cu creşterea preţului de exportare pentru cacao. Însă, această prosperitate economică a generat noi tensiuni sociale în Coasta de Fildeş.

Surse militare susţin că printre soldaţii răzvrătiţi se numără în special membrii ai fostei rebeliuni. De asemenea, armele au fost furate din secţiile de poliţie din Bouake.

Un parlamentar a acuzat că soldaţii răzvrătiţi sunt membri activi ai armatei din Coasta de Fildeş.

Se pare că aceştia cer un salariu de 8.000 de dolari, precum şi o locuinţă din partea guvernului de la Yamoussoukro.

Soldaţii răzvrătiţi şi-au stabilit poziţii la intarea în metropola Bouake. De asemenea, aceştia au blocat cel puţin un drum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.