Militarii americani implicaţi într-un atac cu dronă în care au fost uciţi zece civili - inclusiv şapte copii - la sfârşitul lui august, la Kabul, nu vor fi sancţionaţi, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există elemente suficient de solide în vederea stabilirii unor respinsabilităţi personale”, a anunţat luni un purtător de cuvnt al Pentagonului, John Kirtby.

Decizia cu privire la acest atac aerian, care a avut loc în ultimele zile ale prezenţei militare americane în Afganistan a fost luată de către secretarul Apărării Lloyd Austin, în urma unui raport întocmit de doi ofiţeri de rang înalt, generalii Kenneth McKenzie şi Richard Clarke.

Kenneth McKenzie este comandamtul CENTCOM, o regiune militară din care face parte Afganistanul, iar Richard Clarke este comandantul operaţiunilor speciale.

Niciunul dintre cei doi nu a emis vreo recomandare în vederea aplicării unor sancţiuni individuale, a precizat Kirby.

Pentagonul anunţa la 3 decembrie că acest atac aerian, la Kabul, la 29 august, a fost o greşeală tragică, dar că nu a încălcat legile războiului.

”Ancheta nu a identificat nicio încălcare a legii, nici a legii războiului”, subliniat în raportul său general-locotenentul Sami Said,un oficial de la Departamentul Apărării.

Acest atac a avut loc cu o zi înainte de retragerea americană din Afganistan, la 30 august, după 20 de ani de prezenţă militară americană în această ţară devastată de război.

Războiul din Afganistan este cel mai lung război din istoria Americii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.