Militari români, americani, polonezi şi britanici s-au aflat pe scenă, a anunţat Donald Trump într-un discurs prin care şi-a afişat ataşamentul faţă de pactul apărării colective în cadrul NATO joi, la Varşovia, unde a îndemnat la apărarea ”civilizaţiei noastre” occidentale care se confruntă, în opinia sa, cu provocări la adresa existenţa ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem însoţiţi pe scenă de militari americani, polonezi, britanici şi români. Vă mulţumesc. Vă mulţumesc. O treabă bună”, a spus preşedintele american în prima parte a acestui discurs, în care i-a mulţumit Melaniei Trump, care a susţinut un discurs înaintea sa şi despre care a afirmat că nu există ambasadori mai bun.

El le-a mulţumit de asemenea polonezilor - pentru că au ”îmbogăţit regiunea”, dar şi americanilor de origine poloneză care l-au votat în alegeri -, preşedintelui Andrzej Duda şi Primei Doamne poloneze pentru ”enorma căldură şi bunătate” cu care l-au primit, premierului Beata Szydlo şi fostului preşedinte Lech Walesa care a asistat la discurs.

”Din partea tuturor americanilor, daţi-mi voie să mulţumesc întregului popor polonez pentru generozitatea de care a dat dovadă primind soldaţii noştri în ţara” lor, a spus preşedintele, adăugând că aceşti militari ”nu sunt doar nişte curajoşi apărărtori ai libertăţii, ci şi simboluri ai angajamentului Americii faţă de securitatea şi locul (Poloniei) într-o Europă puternică şi democrată”.

Preşedintele american a sprijinit joi, în mod public, pactul apărării colective a NATO ”unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, în acest discurs, vizând să le ofere asigurări aliaţilor cu privire la angajamentul Statelor Unite în ale garanta securitatea.

”Statele Unite au demonstrat, nu doar prin vorbe, ci prin fapte, că noi susţinem ferm Articolul 5” al Tratatului NATO, a declarat Trump. Acest articol prevede angajamente în vederea apărării comune lae statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Însă el a adăugat imediat că este necesară o creştere a cheltuielilor cu Apărărarea pe malul de est al Atlanticului. ”Pentru protecţia sa şi o ştiţi. Toată lumea ştie. Europa trebuie să facă mai mult”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.