Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, se va întâlni cu Kim Yong Chol, un consilier important al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, la New York joi, în speranţa că se vor face progrese privind organizarea unui nou summit între liderii celor două ţări, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo şi Kim Yong Chol vor discuta „pentru a face progrese privind toate cele patru puncte importante ale comunicatului comun din Singapore, inclusiv dezarmarea nucleară finală şi verificată complet” a Coreei de Nord, a informat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Preşedintele american, Donald Trump s-a întâlnit cu Kim Jong-un în Singapore în iunie la primul summit al unui preşedinte american cu un lider nord-coreean.

Coreea de Sud cooperează cu Washingtonul privind sancţiunile impuse Nordului şi se aşteaptă la progrese după întâlnirea lui Pompeo, a informat consilierul pe securitate naţională al Sudului, Chung Eui-yong.

„Ne aşteptăm la un progres considerabil privind dezarmarea nucleară... şi aşteptăm discuţii la nivel practic pentru a urma discuţiilor la nivel înalt”, a declarat el la Seul.

Vineri, Coreea de Nord a avertizat că ar putea să îşi reia dezvoltarea armelor nucleare dacă SUA nu vor renunţa la sancţiuni.

În Singapore, Trump şi Kim au căzut de acord să lucreze către dezarmarea nucleară a peninsulei coreene dar şi să construiască „un regim al păcii de durată şi stabil”. Totuşi, Phenianul a fost dezamăgit de faptul că SUA nu doresc să ajungă la un tratat de pace oficial privind Războiul Coreean înainte ca Nordul să renunţe la arsenalul său nuclear.

Chung a declarat că Seulul încă încearcă să ajungă la un acord pentru a declara oficial sfârşitul Războiului Coreean până la sfârşitul acestui an, lucru destul de improbabil având în vedere opoziţia Washingtonului.

Comandantul trupelor americane din Coreea de Sud, Vincent Brooks, şi-a arătat susţinerea faţă de măsura controversată de a reduce activitatea militară de-a lungul graniţei cu Coreea de Nord.

El a declarat că progresele făcut de Coreea de Sud şi Coreea de Nord pentru a dezarma zone din jurul graniţei „sunt susţinute de SUA”.

Joseph Dunford, general al Marinei americane, a declarat Statele Unite vor începe să facă schimbări în activităţile militare din peninsula coreeană pe parcursul timpului, dacă discuţiile cu Nordul vor progresa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.