Congresmanul Mike Pompeo a demonstrat joi după-amiază în timpul audierilor din Senatul SUA că nu are aceeaşi poziţie ca preşedintele-ales, care l-a nominalizat pentru poziţia de director CIA, cu privire la ameninţarea reprezentată de Rusia. Acesta a inclus în lista de ameninţări globale agresivitatea Rusiei, atitudinea problematică demonstrată de Iran, precum şi tensiunile reale generate de China, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo s-a distanţat vizibil în timpul audierilor de planul republicanului Donald Trump de a construi relaţii bilaterale mai apropiate cu Rusia, susţinând că ruşii îşi construiesc o imagine agresivă prin ocuparea Ucrainei, prin ameninţarea constantă a Europei şi prin operaţiunile militare ”care nu reprezintă aproape nimic” pentru distrugerea Statului Islamic din Siria.

În schimb, preşedintele-ales a declarat cu doar o zi în urmă că o relaţie mai apropiată cu Moscova ar însemna o colaborare militară esenţială pentru distrugerea jihadiştilor ISIS.

Mike Pompeo a explicat că rolul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) nu este acela de a construi politici pentru vreo ţară a lumii, precizând că ”este o decizie politică ce vom face cu Rusia, dar ar fi esenţial ca CIA să prezinte factorilor de decizie politică informaţii corecte şi analize transparente cu privire la activităţile Rusiei”.

De asemenea, acesta a susţinut că operaţiunile lansate de hackerii ruşi în perioada alegerilor prezidenţiale nu reprezintă altceva decât o consecinţă a acţiunilor agresive ordonate de liderii de la Moscova.

Declaraţia congresmanului nominalizat pentru şefia CIA are loc în contextul în care republicanul Donald Trump a lansat un război deschis împotriva agenţiilor de informaţii din Statele Unite. Miliardarul republican acuză serviciile secrete că joacă de partea adversarilor săi politici şi au scurs către presă un raport compromiţător, potrivit căruia spionii ruşi au adunat date pentru a-l şantaja pe Trump.

De asemenea, preşedintele-ales a criticat dur în ultimele săptămâni faptul că serviciile secrete i-au acuzat pe hackerii ruşi de implicare în procesul electoral din Statele Unite. Donald Trump a explicat că se acordă prea multă atenţie manipulării alegerilor prezidenţiale şi că alte state sunt vinovate pentru atacuri cibernetice împotriva SUA, atrăgând atenţia către China.

Mike Pompeo a inclus pe lista de provocări globale şi gruparea rezistentă a Statului Islamic, precum şi războiul civil din Siria.

Congresmanul a explicat că o altă provocare este reprezentantă de regimul nord-coreean, care şi-a accelerat în mod periculos capacităţile nucleare şi balistice. În acest sens, Donald Trump şi Mike Pompeo au aceeaşi poziţie cu privire la Phenian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.