Viitoarea întâlnire dintre Coreea de Nord şi SUA este „o dovadă că strategia preşedintelui Trump de a izola regimul Kim funcţionează”, a spus vicepreşedintele american, Mike Pence, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a adăugat că SUA nu au făcut „nicio concesie” şi „au crescut constant presiunea” asupra liderului nord-coreean Kim Jong-un.

În mai, liderii celor două ţări se vor întâlni într-un summit fără precedent.

Întâlnirea vine la câteva luni după ce Kim şi Trump s-au insultat reciproc.

Trump a spus că schimbarea de poziţie a Nordului reprezintă „un progres semnificativ” dar a adăugat că sancţiunile vor rămâne în vigoare.

Trimişii sud-coreeni l-au pus la curent pe Trump cu discuţiile avute săptămâna aceasta cu Kim, precizând că liderul nord-coreean este acum „dedicat dezarmării nucleare”.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a spus că ştirea conform căreia Trump se va întâlni cu Kim a venit „ca un miracol”.

„Dacă Trump şi Kim se vor întâlni după un summit inter-coreean, dezarmarea nucleară completă a peninsulei coreene va fi din nou pe calea cea bună”, a spus el.

Totuşi, Nordul a oprit testele nucleare şi în timpul discuţiilor precedente şi le-a reluat atunci când şi-a pierdut răbdarea sau când a simţit că nu obţine ce îşi doreşte.

Conform lui Pence, „campania de presiune maximă va continua până când Coreea de Nord va face paşi concreţi, permanenţi şi verificabili pentru a-şi opri programul nuclear”.

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a telefonat pe Trump pentru a saluta evenimentele şi pentru a face apel către toate părţile implicate să dea dovadă de bunăvoinţă şi să evite să comită acte care ar putea pune în pericol situaţia îmbunătăţită din peninsula coreeană.

 

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a spus în timpul unei călătorii în Africa la Djibouti despre Kim Jong-un: „Ce s-a schimbat a fost atitudine lui, într-un mod chiar dramatic. Cu toată sinceritatea, acest lucru ne-a surprins la fel ca faptul că a fost atât de deschis în conversaţiile sale cu delegaţia din Coreea de Sud”.

În ultimele luni, Trump l-a numit pe Kim „omul rachetă” şi l-a ameninţat cu „foc şi furie”, în timp ce Kim l-a numit pe Trump „un american dement”.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.