Câteva mii de persoane s-au adunat sâmbătă în apropiere de Adunarea Naţională, la al 40-lea marş al mândriei pariziene, care revendică deschiderea procreării asistate medical (PMA) ”tuturor (femeile), fără condiţii şi restricţii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Place de la Concorde, o mulţime colorată se lăsa controlată de bunăvoie de poliţişti care au lăsat să treacă gladiatori, băieţi purtând ciorapi de plasă, fete fardate în culorile curcubeului şi cupluri înlănţuite.

”Au trecut 40 de ani şi nu s-a terminat!”, a declarat o purtătoare de cuvânt a asociaşiei organizatoare Inter-LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali), aclamată înainte de plecarea coloanei.

”Noi nu suntem aici pentru a cere firimituri, ci drepturi şi de aceea plecăm către Adunarea Naţională”, a adăugat ea.

Generaţii mergeau cot la cot, drapate în steaguri curcubeu. Agathe, Marwa şi Laura au 16 sau 17 ani. Ele sunt aici ”pentru a face lucrurile să avanseze” şi se felicită de faptul că ”tinerii îşi asumă mai mult” orientarea sexuală.

Jean-Luc şi Franck, profesori la colegiu, au pierdut şirul anilor. ”Primul nostru marş? Acum 20 de ani, cel puţin”. Ei vor să se gândească şi la cei care ”în alte ţări nu pot să facă ce facem noi”.

Care alegorice urmau să traverseze centrul Parisului istoric până la Place de la République, unde animaţii şi concerte sunt prevăzute până la ora locală 22.00 (23.00, ora României).

În apropiere de carul activiştilor LGBT din cadrul forţelor de ordine, Mickaël Bucheron, preşedintele asociaşiei FLAG - din care făcea parte poliţistul Xavier Jugelé, ucis într-un atentat jihadist pe Champs-Élysées în aprilie - a venit să reclame dreptul de a defila în uniformă, pentru ”a spune populaţiei că poliţia este diversă, după imaginea acesteia”.

Preşedintele Emmanuel Macron a scris într-un mesaj postat pe Twitter că ”Franţa este (un) curcubeu. Suntem bogaţi în diversitatea noastră, să fim mândri!”. În timpul campaniei, el s-a declarat ”favorabil” deschiderii PMA, în prezent rezervată cuplurilor heterosexuale sterile, ”cuplurilor de lesbiene şi femeilor celibatare”.

În coloană, un grup ”LGBT - En Marche” defilează sub un balon uriaş. Însă activiştii au un consemn. ”Nu vorbim cu presa”.

PMA rămâne un subiect delicat într-o ţară în care mobilizarea împotriva căsătoriei pentru toţi este virulentă.

Comitetul consultativ naţional etic urmează să prezinte marţi un aviz foarte aşteptat cu privire la PMA, cu privire la cuplurile de sex feminin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.