Mii de persoane au participat la funeraliile unei studente de 22 de ani a cărei moarte a provocat o perioadă de reflecţie naţională în Italia. Slujba de înmormântare, care a avut loc în oraşul Padova, a fost transmisă în direct la televiziunea de stat, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noiembrie, cu câteva zile înainte de a-şi lua diploma universitară în inginerile biomedicală, Giulia Cecchettin a fost ucisă de fostul ei iubit posesiv. Acesta, care se numeşte Filippo Turetta, se pare că nu a putut accepta faptul că ea pusese capăt relaţiei lor. El a mărturisit crima după ce a fost arestat, potrivit presei italiene.

Moartea tinerei a declanşat însă proteste majore şi apeluri pentru mai multă protecţie pentru femei. Imaginea biroului gol al Giuliei Cecchettin în ziua în care ar fi trebuit să-şi încheie studiile a atins o coardă sensibilă în multe femei italiene care consideră că atitudinile de dominaţie masculină sunt înrădăcinate în mentalitatea societăţii italiene.

Tatăl Giuliei Cecchettin, Gino, a făcut o pledoarie emoţionantă în timpul slujbei funerare pentru ca moartea fiicei sale să devină un punct de cotitură pentru a pune capăt abuzării şi uciderii femeilor. Când slujba s-a încheiat, cei îndureraţi şi-au scuturat cheile în timp ce sicriul părăsea biserica, un apel simbolic pentru ca violenţa să nu mai fie tolerată în tăcere.

Cazul a dominat titlurile ziarelor italiene în ultimele săptămâni, pe fondul unor demonstraţii de amploare în oraşele din întreaga ţară, ceea ce a determinat-o pe prim-ministrul Giorgia Meloni să promită că va spori protecţia femeilor. Prima femeie prim-ministru al Italiei a promis o nouă campanie educaţională în şcoli pentru a combate ceea ce ea descrie ca fiind o cultură a violenţei misogine încă răspândită în Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.