Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, la Paris, la iniţiativa unor organizaţii şi a aleşilor din Ţara Bascilor, pentru a cere “să se pună capăt regimului excepţional” valabil în cazul deţinuţilor basci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii au cerut transferul celor 62 de deţinuţi basci aflaţi în 20 de închisori de pe teritoriul Franţei mai aproape de ţara lor, având în vedere faptul că în prezent sunt încarceraţi “în medie la 600 de kilometri de Ţara Bascilor”.

Organizatorii manifestaţiei vor anularea statutului de deţinuţi speciali  şi cer eliberarea celor care sunt bolnavi sau pe finalul pedepsei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Cerem ca deţinuţii basci să aibă aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi deţinuţi”, a declarat primarul din Bayonne, Jean-Rene Etchegaray, preşedinte al comunităii bascilor.

Etchegaray a estimat că la manifestaţie au participat peste 10.000 de persoane. Cifra anunţată de poliţie a fost însă 6.200.

Organizaţia separatistă bască spaniolă ETA a renunţat la lupta armată în 2011 şi în luna aprilie a acestui an a anunţat că se dezarmează total.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.