Mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa, în special la Paris şi Marsilia, faţă de extinderea permisului de sănătate şi a vaccinării obligatorii pentru unele profesiuni, între care personalul medical, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre a doua zi de mobilizare în jurul sloganelor "Pentru libertate" şi "Contra dictaturii sanitare". 

Această mişcare vine în contextul în care francezii sunt majoritatea în favoarea deciziei luate la 12 iulie de preşedintele Emmanuel Macron pentru ca personalul medical şi din alte profesii să fie vaccinat obligatoriu.                 

Extinderea permisului de sănătate (vaccinare completă sau test negativ recent) în majoritatea locurilor publice a fost în mare parte aprobată, potrivit unui sondaj publicat a doua zi după anunţ.             

Manifestaţia contra permisului de sănătate lansată de vestele galbene la Paris a fost marcată de tensiuni în apropiere de Gara Saint-Lazare. Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene către manifestanţi.

Noi ciocniri au izbucnit pe bulevardul Champs-Élysées şi pe câteva străzi din jur, potrivit BFM TV. 

Mai mult de 4.000 de persoane la Marsilia

Potrivit unui bilanţ al Prefecturii, mai mult de 4.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Marsilia faţă de impunerea permisului de sănătate. Potrivit aceleiaşi surse, 2.500 de participanţi au fost înregistraţi în Aix-en-Provence, şi 600 în La Ciotat. 

Incidente au avut loc şi la Lyon, a indicat Prefectura din Rhône. Aproximativ o sută de manifestanţi au aruncat cu proiectile asupra Poliţiei. Aceştia din urmă s-au confruntat cu "indivizi violenţi şi hotărâţi", îmbrăcaţi în negru care au ridicat bariere. 

Aproximativ 4.000 de persoane au manifestat sâmbătă pe străzile din Strasbourg faţă de permisul sanitar şi obigativitatea vaccinării, scandând "libertate, libertate" sau cerând demisia preşedintelui. 

Peste tot în lume, restricţiile sanitare cresc cu scopul de a limita impactul propagării vertiginoase a variantei Delta a coronavirusului în unităţile medicale. 

Pandemia a făcut deja 4,1 milioane de morţi de la sfârşitul lui 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.