Câteva zeci de mii de oameni au participat duminică, la Chişinău, la ”Marşul Reunirii”, care a marcat împlinirea a 98 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a unirii Basarabiei cu România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de a porni pe traseu, Constantin Codreanu, preşedintele Blocului Uităţii Naţionale, le-a citit miilor de oameni Proclamaţia de Constituire a Sfatului Ţării 2, iar Nicolae Dabija a citit declaraţia de reunire. 

Ulterior, manifestanţii au pornit în marş pe străzile capitalei Republici Moldova, scandând mesaje unioniste precum ”România Mare, vechile hotare, ”Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească” sau ”Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta”.

Pe traseu, numărul participanţilor a crescut, iar organizatorii au susţinut că s-a ajuns la 50.000 de oameni, atât cât estimaseră. 

Începutul evenimentului a fost marcat de o alarmă falsă cu bombă. La faţa locului s-au deplasat poliţia şi geniştii, după ce autorităţile au primit un apel telefonic, în jurul orei 10:00, din partea unui bărbat care a spus că edificiul este minat, transmite moldova.org. În timpul manifestaţiei poliţiştii au primit o a doua alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Pe durata mitingului în zona centrală a oraşului Chişină au fost restricţii de circulaţie pe străzile Mihai Vitezul, Ştefan Cel Mare, Maria Cebotari şi Puşkin.

În paralel cu maşul din oraş, la Palatul Naţional din Chişinău a avut loc ”Sfatul Ţării – 2”, un eveniment simbolic organizat de unionişti, care doresc să reediteze momentul din 27 martie 1918, când moldovenii au decis unirea cu România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.