Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Australia, împotriva politicii draconice a guvernului cu privire la imigraţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Australia respinge sistematic vasele cu imigranţi şi îi trimite pe cei care reuşesc să ajungă pe mare pe teritoriul ţării în tabere pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee sau în Nauru.

Această politică draconică a ajuns să îi descurajeze pe refugiaţi să încerce să ajungă în Australia. Cifra migranţilor primiţi de Australia în ultima perioadă este cea mai scăzută din ultimii zece ani.

Manifestaţiile coincid cu împlinirea a cinci ani de la punerea în aplicare a acestei politici cu privire la imigraţi. În 2013, Australia a semnat acorduri cu naţiuni ale Pacificului şi a decretat că persoanele care vin pe calea mării în Australia nu au nicio şansă să se stabilească în această ţară.

Sute de australieni au manifestat la Sydney. Ei au scandat: “Eliberaţi-i pe refugiaţi” şi au afişat bannere cu mesajul: “5 ani este prea mult, evacuaţi Manus şi Nauru”. Alte proteste au avut loc în Melbourne, Adelaide, Brisbane, Canberra şi Perth.

“Politica implementată în 2013, de a-i respinge pe oameni, trebuie să dispară. Ne luptăm pentru închiderea centrelor de detenţie din Manus şi Nauru şi pentru a-i aduce aici pe migranţi”, a declarat organizatorul protestelor, Ian Rintoul, responsabil al Refugee Action Coalition.  

Autorităţile de la Canberra sunt de părere că politica cu privire la imigraţie a salvat vieţi, descurajându-I pe migranţi să facă traversări periculoase pe mare. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului consideră însă că Australia “întoarce spatele” către cei vulnerabili.

Un solicitant de azil din Iran a decedat în Nauru, în luna iunie. Potrivit lui Rintoul, se pare că bărbatul s-a sinucis. Trupul său neînsufleţit a fost dus în Australia, după presiuni ale militanţilor pentru drepturile migranţilor, însă mama decedatului, care este în Nauru alături de un alt fiu al ei, nu a primit permisiunea de a merge în Australia pentru înmormântare.

Este al cincilea deces din ultimii cinci ani în tabăra din Nauru. Pe Insula Manus, în ultimii cinci ani au murit şapte migranţi.

Potrivit Refugee Action Coalition, în Nauru şi Manus se află aproximativ 1.600 de solicitanţi de azil. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.