Actuala criză ruso-occidentală îşi are originea în ”aroganţa” americană de după căderea URSS, consideră fostul lider al acesteia, Mihail Gorbaciov, cara atacă ”triumfalismul Washingtonului”, cu ocazia marcării a 30 de ani de la demisia sa, care a marcat în mod oficial sfârşitul Uniunii Sovietice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Li s-a urcat la cap aroganţa, autosatisfacţia. Ei s-au proclamat învingători ai Războiului Rece, deşi am salvat împreună lumea de la confruntare”, a denunţat el vineri, în Ajunul Crăciunului.

”Cum să sperăm la relaţii echitabile cu Statele Unite, cu Occidentul în această situaţie?”, a declarat Gorbaviov, în vârstă de 90 de ani, agenţiei ruse de presă RIA Novosti, denunţând ”triumfalismul” Washingtonului.

El consideră că tabăra occidentală voia ”să construiască un nou imperiu. De aici s-a născut ideea extinderii NATO”.

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice în ţări din fostul bloc sovietic din Europe de Est, în anii '90, este, acuză Vladimir Putin, cauza profundă a crizei ruso-occidentale, iar pentru Kremlin NATO este principala ameninţare la adresa securităţiisale strategice.

Preşedintele rus a cerut luna aceasta Statelor Unite şi aliaţilor lor din NATO să semneze tratate care să interzică orice extindere a Alianţei şi orice cooperare militară în ceea ce Rusia consideră zona sa de influenţă.

Washingtonul, care consideră că multe dintre aceste revendicări drept inacceptabile, a acceptat, cu toate acestea, negocieri, în ianuarie, în vederea unei dezescaladări.

Occidentul se teme că Moscova ar putea lansa o invazie a Ucrainei, o fostă republică sovietică care se ambiţionează să adere la NATO.

Vladimir Putin a catalogat săptămâna aceasta, în conferinţa sa de presă anuală, drept ”pozitive” primele reacţii americane faţă de exigenţele ruse, însă el a ameninţat totodată că pregăteşte măsuri ”militare şi tehnice” pentru a răspunde ameninţării occidentale.

Mihail Gorbaciov a salutat aceste negocieri prevăzute în ianuarie.

”Eu le susţin şi sper că vor avea un rezultat care să le permită tuturor ţărilor europene să se simtă în securitate”, a subliniat el.

Statele Unite şi Uniunea Euroepană (UE) acuză Moscova de comasarea a zeci de mii de militari la frontera cu Ucraina şi o ameninţă cu sancţiuni fără precedent, în cazul unei agresiuni.

Mihail Gorbaciov a demisionat din postul de preşedinte al URSS la 25 decembrie 1991, marcând astfel sfârşitul imperiului comunist.

Cu doar câteva zile mai înainte, liderii Belarusului, Rusiei şi Ucrainei anunţaseră în mod unilateral sfârşitul Uniunii Sovietice.

Vladimir Putin consideră căderea URSS drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul al XX-lea”.

Numeroşi ruşi consideră dispariţia URSS, iar crizele economică şi socială care au devastat societatea rămân un traumatism.

Vladimir Putin este perceput drept un lider care a restabilit onoarea şi puterea Rusiei pe scena internaţională.

”Un sentiment de tristeţe este legat de această dată. Eu nu am trăit această perioadă, pentru că m-am născut în anii '90, însă părinţii mei mi-au povestit că era grozavă. Educaţie gratută. Multe lucruri erau gratuite”, declară AFP Svetlana Utkina, o secretară moscovită în vârstă de 30 de ani.

Valentina Şmeleva, în vârstă de 84 de ani, o institutoare peensionară, nu are cuvinte suficient de aspre la adresa lui Gorbaciov şi Boris Elţîn, preşedintele rus care a precipitat căderea URSS.

”Erau nişte trădători care au ajuns la putere. Gorbaciov a distrus Uniunea, iar beţivanul de Elţîn l-a ajutat”, tună ea.

URSS s-a prăbuşit, subminată de contradicţiile sale interne, o criză economică şi alimentară, absenţa mijloacelor, aspitraţiile la independenţă ale republicilor sale şi din cauza cursei înarmării cu Statele Unite, care i-a golit conturile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.