Mii de migranţi romi din Europa, majoritatea din România, trec cu bărcile din Mexic în Statele Unite, iar ofiţerii vamali au reţinut anul acesta peste 2.200, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ofiţerii de graniţă americani care i-au capturat în apropiere de râu au încercat să vorbească cu ei în spaniolă. Unii dintre ei au reuşit să explice în engleză că sunt români, a transmis un fotograf Reuters. 

Grupuri de români care sunt parte din minoritatea etnic roma au trecut graniţa din Mexic în SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni, pentru a cere azil.

În luna mai, jurnaliştii Reuters au fost martori ai trecerii Rio Grande a acestor migranţi în plute. Ei au declarat că au plecat din România din cauza rasismului şi vor să ceară azil în Statele Unite.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa şi au o lungă istorie de excludere socială şi discriminare.

Pe parcursul a trei săptămâni, un fotograf Reuters a observat aproximativ 200 de români traversând prin diferite puncte graniţa cu Texasul, în mare parte grupuri de 10 - 15 oameni.

Grănicerii au reţinut 2.217 români în anul fiscal 2021, faţă de 226, reţinuţi în anul fiscal 2020, şi de 289, în 2019, potrivit datelor Agenţiei vamale americane.

Mai mult de 2.000 de români au trecut graniţa de sud-vest în anul fiscal 2016. 

Margareta Matache, director al Programului de Studii Rome de la Universitatea Harvard, a spus că romii au plecat din România pentru a scăpa de persecuţie şi de grelele circumstanţe economice, în parte alimentate de pandemia de Covid-19.

„În prezent, politicile SUA şi propunerile politice oferă speranţă pentru politici mai umane şi corecte, inclusiv pentru imigranţi”, a spus Margareta Matache. „Ei (romii, n.r.) caută o viaţă mai bună într-un loc în care nu sunt expuşi violenţelor, discriminării şi lipsei de respect”.

Guvernul român, scrie Reuters, a spus că nu a fost anunţat de SUA legat de cetăţeni reţinuţi, dar au spus că oficiali ai ambasadei au contactat autorităţile locale după ce au citit relatările din media.

Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale a descoperit într-un sondaj din 2016 privind 8.000 de romi din nouă ţări europene că aproximativ 80% din populaţia roma trăia sub pragul naţional al sărăciei.

Nu există date oficiale legat de numărul populaţiei roma din Europa. Majoritatea trăieşte în estul continentului, mai ales în România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria.

Aparent, cei mai mulţi dintre migranţii români au zburat de la Paris în Ciudad de Mexico ca turişti, neavând nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Ulterior, traficanţii i-au dus cu autobuze la graniţa cu SUA, unde ei traversează Rio Grande în bărci sau plute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.