Michelle Obama s-a afişat împreună cu "prietena" sa Hillary Clinton, pentru a apăra imaginea unităţii taberei democrate cu 12 zile înaintea scrutinului prezidenţial, în timp ce Donald Trump se află în coadă în sondaje şi cere anularea alegerilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două First Lady s-au îmbrăţişat călduros la tribuna unui miting la Winston-Salem, în North Carolina, în sud-estul Statelor Unite. La reuniune au luat parte 11.000 de persoane, electrizate de prezenţa lui Obama.

Este a doua cea mai importantă participare la o reuniune din campania democratei.

"Există vreo persoană care să fie mai mult o sursă de inspiraţie decât Michelle Obama?", a întrebat Clinton, îndemnând publicul să voteze pe 8 noiembrie sau anticipat.

Mai populară în Statele Unite ca soţul ei Barack, Prima Doamnă a luat cuvântul şi i-a adus o serie de laude fostului secretar de Stat, despre experienţa căreia a spus că este "superioară oricărui alt candidat din viaţa noastră, inclusiv celei a lui Barack, a lui Bill".

"În cazul în care oamenii se întreabă, da, Hillary este prietena mea!", a spus Michelle Obama, care i-a surprins în ultimele săptămâni pe observatorii politici prin implicarea sa activă în susţinerea lui Clinton în cursa prezidenţială.

"Prezenţa la urne va face diferenţa", a insistat soţia preşedintelui, care i-a îndemnat pe alegători "să-şi suflece mânecile", să-şi facă datoria de cetăţeni şi să-i bareze calea lui Donald Trump.

"Mă simt cu adevărat bine, plină de energie (...), dar aceste alegeri nu s-au terminat până nu s-au terminat", a dat asigurări Clinton, care a împlinit miercuri 69 de ani, în timp ce echipa sa lupta împotriva demobilizării agitând sondaje care relevau o uşoară relansare a cursei.

TRUMP PROVOCATOR

Celor două femei originare din Chicago Trump le-a oferit pe tavă o temă de exprimare comună - apărarea femeilor vizate de declaraţii degradante şi misogine pe care miliardarul le-a făcut în 2005, descoperite pe o veche casetă NBC în urmă cu trei săptămâni.

Difuzarea acestei înregistrări video rămâne un obstacol pentru republican, care-şi rezervă dreptul să dea NBC în judecată după alegeri. "Era o discuţie privată, este ilegal" să fie difuzată, a declarat el joi pentru Fox News.

Populistul magnat imobiliar denunţă un "sistem trucat" şi acuză "presa necinstită", sondajele şi elitele "veroase" de la Washington.

El a reluat, în interviul pe care l-a acordat Fox News informaţii neconfirmate potrivit cărora urnele electronice, în Texas, la Philadelphia sau Chicago sunt disfuncţionale în favoarea ticketului democrat.

Pe teren, Trump a început joi să străbată statul Ohio, un stat foarte disputat, în care sondajele îl creditează cu un uşor avans.

Într-o oprire la Toledo, un fief al industriei auto, candidatul republican a sugerat, cu un zâmbet în colţul gurii, că scrutinul nu merită efortul.

"Îmi spun că ar trebui pur şi simplu să anulăm alegerile şi să i le dăm lui Trump", a spus el, pe un ton provocator. "De ce să organizăm alegeri? Programul ei este atât de prost. Avem atâtea diferenţe", a spus el despre rivala sa democrată.

Neobosit, el a denunţat legăturile, în opinia sa nesănătoase, dintre activitatea lui Clinton la şedia diplomaţiei americane şi finanţarea misiunilor de caritate ale fundaţiei înfiinţate de soţul ei Bill Clinton, critic care au la bază un torent de mesaje piratate din contul de Gmail al unui apropiat al lui Hillary Clinton, John Podesta, pe care WikiLeaks le publică de trei săptămâni.

"Suntem în drum către Washington. Şi vom curăţa gârla", a declarat el anterior la Springfield.

Trump, în vârstă de 70 de ani, s-a declarat pregătit să cheltuiască peste 100 de milioane de dolari din buzunar. Până pe 30 septembrie el a cheltuit 56 de milioane de dolari.

Clinton a anunţat la rândul ei, joi, că deţine un adevărat tezaur de război pentru ultimele săptămâni de campanie. Comitetul ei oficial şi două fonduri democrate asociate deţineau, la 19 octombrie, 153 de milioane de dolari. Suma este destinată unui adevărat război-fulger publicitar în ultima linie dreaptă a campaniei.

Datele lui Trump nu sunt disponibile încă.

Joi seara avionul partenerului de cursă al lui Trump, Mike Pence, a ieşit de pe pistă după ce a aterizat pe Aeroportul La Guardia din New York, pe o ploaie torenţială, un incident care nu s-a soldat cu răniţi potrivit echipei sale de campanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.