Michelle Obama mai are la dispoziţie o singură zi înainte de a părăsi pentru totdeauna Casa Albă, însă istoricii notează deja că aceasta va lăsă o moştenire fără precedent, nu doar ca întâia femeie afroamericană care a ocupat poziţia de Primă Doamnă la Washington, dar şi pentru implicarea extraordinară în construirea unei naţiuni mai sănătoase şi în lansarea unor oportunităţi educaţionale pentru minorităţile din Statele Unite, scrie NBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima Doamnă a rostit vineri în lacrimi ultimul discurs de la Casa Albă. Michelle Obama s-a folosit de această oportunitate pentru a vorbi despre acceptarea diversităţii şi a tuturor grupurilor religioase, transmiţând un mesaj preşedintelui-ales, care s-a remarcat în campania prezidenţială pentru declaraţiile rasiste, xenofobe şi islamofobe.

Odată cu încheierea mandatului lui Barack Obama, Statele Unite intră într-o nouă etapă, în care toleranţa promovată în ultimii opt ani de la Casa Albă este înlocuită de un discurs al urii la adresa imigranţilor mexicani şi musulmanilor, care vine chiar din partea lui Donald Trump.

Dacă Michelle Obama s-a arătat o susţinătoare puternică a politicilor soţului ei, atunci viitoarea Primă Doamnă şi-a arătat deja sprijinul sau, mai degrabă, conformarea cu politica anti-imigraţionistă a miliardarului republican, deşi Melania Trump este însăşi o imigrantă din Slovenia.

“Diversitatea noastră minunată – diversitatea de credinţă, culoare şi principii – aceasta nu este o ameninţare pentru cine suntem, ne face cine suntem. Dacă voi sau părinţii voştri sunt imigranţi, să ştiţi că faceţi parte dintr-o tradiţie americană mândră: infuzia noilor culturi, talente şi idei, generaţie după generaţie, care ne-a făcut cea mai măreaţă ţară din lume”, a spus Michelle Obama în cadrul ultimului discurs ca Primă Doamnă.

De asemenea, aceasta a ţinut să menţioneze, cu vocea gâtuită de emoţie, că cea mai mare onoare a vieţii sale a fost aceea de a fi Prima Doamnă a Statelor Unite.

”Deci aceste este ultimul meu mesaj către tineri ca Primă Doamnă. Este simplu. Vreau ca tinerii să ştie că ei contează, că sunt acceptaţi. Conduceţi prin exemplu, cu speranţă, niciodată cu teamă. Şi să ştiţi că voi fi alături de voi, aclamându-vă şi lucrând pentru a vă susţine, tot restul vieţii mele”, a explicat Michelle.

Deşi Michelle Obama se va retrage vineri de la Casa Albă, aceasta va rămâne probabil cea mai ”strălucitoare stea” din peisajul democrat, bucurându-se de o popularitate extraordinară, care i-a determinat pe internauţi să-i ceară să candideze la alegerile prezidenţiale din 2020. Totuşi, nu trebuie să uităm că aceasta era percepută drept un dezavantaj în timpul primei campanii prezidenţiale a lui Barack Obama, dar în ultimii opt ani a reuşit să transforme complet imaginea ei în SUA.

De asemenea, gesturile de tandreţe şi afecţiune dintre Michelle şi Barack Obama au încălzit inimile câtorva milioane de americani, care au privit cu interes în ultimii opt ani cuplul de la Casa Albă. 

”Ceea ce mă surprinde cel mai mult la Michelle Obama este cât de mult a reuşit să transforme această poziţie simbolică în ceva care o caracterizează. Nu doar că a devenit incredibil de comodă, dar a câştigat şi o influenţă uriaşă ca Primă Doamnă. A reuşit să facă toate aceste lucruri prin aptitudini personale, prin modalităţi care nu au mai fost încercate”, a explicat Allida Black, care documentează istoria primelor doamne în cadrul Asociaţiei Istorice a Casei Albe.

În 2008, Michelle Obama şi-a preluat noul rol cu o oarecare ”reţinere şi nesiguranţă”, fiind îngrijorată de modul în care atenţia mediatică îi va afecta în mod negativ familia. Însă, aceasta a reuşit să-şi crească în ultimii opt ani departe de lumina reflectoarelor cele două fiice, Malia şi Sasha Obama.

În timpul primei campanii prezidenţiale a lui Barack Obama, aceasta a dat puţine detalii cu privire la modul în care va îndeplini rolul de Primă Doamnă. Michelle răspundea adeseori că nu va şti ce rol va ocupa până ce nu ajunge la Casa Albă.

Însă, principala ei preocupare avea legătură cu modul în care va menţine o viaţă privată pentru ea şi pentru cele două fiice pre-adolescentine, Malia şi Sasha. Prima Doamnă nu a dorit niciodată să renunţe la intimitatea personală şi a celor două fiice, nici măcar atunci când a fost nevoită să se mute la Casa Albă.

”Cred că Michelle ar considera că cea mai importantă datorie şi moştenire este că a reuşit să păstreze o viaţă privată de familie pentru ea, dar şi pentru cele două fete”, a completat Allida Black.

Michelle Obama a reuşit să păstreze în echilibru datoria de a construi un cămin pentru familia ei la Casa Albă, în timp ce realiza ce doreşte să schimbe ca Primă Doamnă.

La Convenţia Democrată din 2012, Michelle Obama a explicat că cea mai importantă titulatură pentru ea rămâne aceea de ”mamă-şefă”. Într-adevăr, aceasta s-a concentrat de la primele iniţiative pe programe dedicate să îmbunătăţească viaţa pentru copiii din Statele Unite.

Unul dintre primele proiecte vizibile a avut legătură cu plantarea unei noi grădini de legume peste peluza sudică a Casei Albe. Tocmai această grădină plantată în aprilie 2009 a stat la bazele lansării în anul următor a iniţiativei ”Let's Move”, prin care a încercat să combată obezitatea în rândul copiilor şi lipsa de acces la mâncare sănătoasă pentru familiile sărace din SUA.

”Ea a legat această problemă (n.r. a obezităţii în rândul copiilor) de cel mai important punct al agendei domestice a administraţiei Obama. Adică reforma sistemului medical”, a explicat o fostă consilieră a Laurei Bush.

Michelle Obama a devenit în 2011 una dintre puţinele Prime Doamne care a reuşit să treacă o legislaţie prin Congresul Statelor Unite. Prima Doamnă a susţinut că legea pentru combaterea foametei şi pentru alimentarea sănătoasă a copiilor a reprezentat o piatră de temelie pentru iniţiativa ”Let's Move”.

Această legislaţie vizează actualizarea standardelor nutriţionale pentru mesele calde servite în şcolile publice, pentru a oferi studenţilor opţiuni de alimentare mai sănătoase, dar şi pentru a creşte numărul celor care au acces la un prânz prin reducerea considerabilă sau eliminarea costurilor.

Însă, Michelle Obama a continuat să fie vizată de critici, unii părinţi acuzând că aceasta se implică prea mult în bucatele servite de copii la şcoală, ori că merge mână în mână cu marile companii din domeniul alimentar.

Aceste proiecte au reprezentant însă o încercare a Primei Doamne de a aborda într-o manieră personală întreaga agendă politică a administraţiei Obama.

”Michelle Obama a abordat întotdeauna subiectul îngrijirii sănătăţii din perspectiva unei mame sau a unei familii, a cuiva căruia îi pasă de generaţiile de copii care vor veni după administraţia Obama”, a explicat autoarea Lauren Wright.

Prima Doamnă a reuşit să stârnească controverse chiar şi atunci când purta o rochie fără mâneci, iar presa îi critica muşchii.

ABC scria în 2009 că Prima Doamnă ”provoacă rumoare”, în vreme ce titlul ”Michelle Obama din nou fără mâneci” trona în acelaşi an pe prima pagină a New Yrok Times. Însă, această masă musculară amintea în acelaşi timp de devotamentul lui Michelle Obama pentru o viaţă mai sănătoasă în Statele Unite.

Prima Doamnă a jucat un rol important în social media, aceasta folosind reţelele sociale pentru a schimba percepţia publică despre Casa Albă, ea şi-a umanizat rolul extrem de important pe Snapchat sau Instagram, unde a făcut karaoke după ”Carpool” şi a dansat la ”The Ellen DeGeneres Show”.

”Ea a utilizat aceste platforme pentru a da o formă moştenirii Obama”, a explicat Wright. Michelle Obama a ales respectivele platforme pentru că avea un mare control asupra poveştii pe care voia să o spună şi nu risca să comită o gafă neprezidenţială în timp ce dorea să câştige popularitate pentru Casa Albă.

Michelle a jucat un rol important şi ca un model de modă şi lifestyle.

”Cred că declaraţiile făcute prin modă au fost importante şi la fel de puternice ca cele lăsate în urmă de Nancy Reagan. Dar a făcut asta într-un mod cu totul diferit. A lăsat întreaga naţiune să o vadă într-un mod în care nu doar deschidea Casa Albă, dar avea şi un impact major asupra culturii din America. A făcut sport în mod viguros, ceea ce nu este tocmai tradiţional pentru o femeie sexy, sănătoasă şi plină de farmec”, a declarat Allida Black.

De asemenea, aceasta a încercat înainte de toate să spună o poveste credibilă şi capabilă să atingă inimile oamenilor. Michelle Obama a vorbit despre importanţa uriaşă a educaţiei şi rolul pe care l-a jucat în propria viaţă, iar această iniţiativă a început cu un simplu discurs ţinut în aprilie 2009 la o şcoală de fete din Londra.

”Vreau să ştiţi că avem foarte multe lucruri în comun. Pentru că nimic în viaţa mea nu ar fi prezis că aş sta aici ca întâia Primă Doamnă afroamericană din istoria Statelor Unite. Nu există nimic în povestea mea de viaţă care să mă ducă aici”, le-a spus Michelle Obama elevelor din Londra.

Însă, Prima Doamnă a fost formată şi de cariera ei de avocată şi de seminarele de la Universitatea din Chicago.

Michelle Obama a lansat în urmă cu trei ani iniţiativa ”Let Girls Learn” (n.r. ”Lăsaţi-le pe Fete să Înveţe”) pentru a atrage atenţia asupra lipsei de acces la educaţie cu care se confruntă fetele din întreaga lume. De asemenea, a continuat să vorbească despre experienţele personale atunci când se adresa unor tinerilor, deşi uneori a evitat să vorbească despre rasă şi despre ce reprezintă ea pentru Casa Albă.

În timp, aceasta a încercat să vorbească cu sinceritate despre discriminarea pe care a întâlnit-o ca o tânără afroamericană de succes.

Anterior, Michelle Obama a fost criticată pentru că evita să vorbească deschis despre tensiunile rasiale din Statele Unite. Însă, în adresarea din 2015 pentru absolvenţii de la Universitatea Tuskegee, aceasta a povestit cu o sinceritate tristă despre cazurile zilnice de discriminare cu care s-a confruntat atât ea, cât şi preşedintele Barack Obama.

Însă, Prima Doamnă a fost din nou criticată de alţii pentru că ar juca ”cartea rasei” şi că a părut prea nervoasă în discursul de la Universitatea Tuskegee.

Un alt moment care a generat atât consternare, cât şi aplauze, a avut loc în timpul adresării pentru absolvenţii de la City College din New York.

”Mă trezesc într-o casă construită de sclavi. Îmi privesc fiicele - două tinere negre şi frumoase - cum pleacă spre şcoală, luându-şi la revedere de la tatăl lor, preşedintele Statelor Unite, fiul unui bărbat din Kenya care a venit în America pentru acelaşi motiv ca şi mulţi dintre voi... pentru o educaţie, pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele în viaţă”, a declarat Michelle Obama.

Cuvintele blânde ale lui Michelle Obama s-au întors atunci când a urcat pentru a treia oară pe scena Convenţiei Democrate din 2016, de data aceasta pentru a o susţine pe Hillary Clinton.

”Atunci când ei lovesc jos, noi lovim sus”, a spus Prima Doamnă. Aceasta a cerut alegătorilor democraţi să nu răspundă cu ură la discursul urii venit dinspre Donald Trump.

Michelle Obama apărea în sondajele de la sfârşitul campaniei prezidenţiale drept una dintre cele mai populare figuri politice din Statele Unite.

O altă alocuţiune memorabilă a avut loc în octombrie, atunci când l-a criticat pe republicanul Donald Trump pentru modul în care tratează femeile şi minorităţile, dar şi pentru că a promovat ani de-a rândul teoria conspiraţiei cu privire la naţionalitatea lui Barack Obama. Michelle a reuşit să lanseze o critică extrem de acidă fără să-i menţioneze în niciun moment numele lui Donald Trump.

Prin prezenţa ei impunătoare în timpul campaniei prezidenţiale, aceasta a reuşit nu doar să împrumute din strălucirea ei democratei Hillary Clinton, dar şi să atragă atenţia asupra rolului ei unic în istoria Statelor Unite.

”Aici stătea întâia primă doamnă de origine afroamericană, care este căsătorită cu primul preşedinte afroamerican şi militează pentru alegerea primei femei ca preşedintă a Statelor Unite. Aici este un nivel de la care poţi să vezi empatia, în sensul că eşti primul care sparge anumite bariere de percepţie”.

Michelle Obama a explicat că se va hotărî ce rol să îndeplinească doar după ce va pleca de la Casa Albă. Însă, a promis că va rămâne implicată într-un mod sau altul în serviciul public.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.