Şeful statului libanez Michel Aoun pleacă duminică de la palatul prezidenţial, într-o ceremonie populară organizată de susţinătorii săi, după un mandat de şase ani care se încheie luni, fără ca deputaţii să fi reuşit să desemneze un succesor, din cauza divergenţelor politice, într-o ţară care se află în toiul unei prăbuşiri economice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de susţinători ai şefului statului, fondatorul Curentului Patriotic Liber (CPL), un aliat al mişcării şiite proiraniene Hezbollah, au venit la palatul prezidenţial, la Beirut, pentru a-l însoţi până acasă, a constatat un junalist AFP.

”Am venit să-l escortăm pe preşedinte, la sfârşitul mandatului său, pentru a-i spune că suntem cu el şi că ne continuăm lupta alături de el”, a declarat o învăţătoare, Joumana Nahed.

Perspectiva plecării lui Aoun fără un succesor desemnat îngrijorează comunitatea internaţională, cu atât mai mult cu cât Libanul va fi condus de către un Guvern însărcinat doar să expedieze afacerile curente, după ce disensiunile politice au împiedicat, de asemenea, formatrea unui Cabinet, în urma alegerilor legislatrive din primăvară.

Parlamentul s-a reunit în patru rânduri în ultima lună, însă în zadar. Nici tabăra Hezbollah - care domină viaţa politică în Liban - şi nici opozanţii acesteia nu dispun de o majoritate clară pentru a impune un candidat.

Agitând portrete ale preşedintelui Aoun, în vârstă de 87 de ani, zeci de susţinători ai fostului comandat-şef al armatei, pe care-l supranumesc ”generalul”, îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea CPL, au petrecut noaptea în corturi, în apropierea Palatului Baabda.

Unul dintre ei, Nabil Rahbani, în vârstă de 59 de ani, subliniază că a stat în cort, lângă palatul prezidenţial, pentru prima oară ”între 1989 şi 1990, înainte ca aviaţia siriană să-l scoată pe general din Palatul Baabda”.

La sfârşitul Războiului Civil, mii de susţinători ai lui Michel Aoun, pe atunci şeful unui Guvern militar care a refuzat să predea puterea unui preşedinte ales, au stat cu cortul lângă palatul prezidenţial pentru a-l susţine, după care a fost înlăturat printr-o operaţiune militară siriană, în octombrie 1990.

Mandatul lui Michel Aoun a fost marcat de prăbuşirea economiei, o explozie care a devastat Beirutul şi o revoltă populară fără precedent.

În trecut, alegerea unui preşedinte a condus la violenţe sau la crize politice, într-o ţară condusă după o împărţire comunitară a puterii, potrivit căreia preşedinţia Republicii îi este rezervată unui creştin maronit.

Două partide, CPL şi Forţele Libaneze, îşi dispută leadershipul comunităţii creştine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.