Libanul şi Israelul, două ţări vecine care se află oficial în război, semnează joi un acord care le delimitează frontiera maritimă, după luni de negocieri aprige intermediate de către Statele Unite, care asigură repartiţia unor preţioase zăcăminte de gaze naturale offshore în estul Mării Mediterane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest acord de frontieră constituie o ”recunoaştere” de facto a recunoaşterii existenţei Israelului de către Beirut, a subliniat premierul israelian Yair Lapid la începutul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri, care a aprobat în mod oficial textul.

”Este vorba despre o realizare politică. Nu în fiecare zi un stat inamic recunoaşte Israelul ca stat într-un acord scris,. iar asta în faţa comunităţii internaţionale”, şi-a exprimat el satisfacţia.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Preşedintele american Joe Biden a salutat miercuri semnarea iminentă a acestui acord ”istoric”, subliniind că ”a fost nevoie de mult curaj pentru a se angaja şi a o face”.

Acordul a fost semnat joi după-amiaza, în prezenţa mediatorului american Amos Hochstein şi Coordonatoarei Speciale a ONU în Liban Joanna Wronecka.

Beirutul a ţinut ca delegaţia sa să nu aibă niciun contact oficial cu cea israeliană în cursul semnării şi ca ceremonia semnării să aibă loc în două săli separate, la sediul Forţei Interimare a ONU în Liban (FINUL), în localitatea libaneză de frontieră Naqoura.

Pentru Liban - împotmolit într-o profundă criză economică -, acest acord intervine cu câteva zile înaintea sfârşitului mandatului preşedintelui Michel Aoun - fără să fi fost găsit vreun succesor -, iar pentru Israel cu puţin înainte de alegerile legislative de la 1 noiembrie.

”Acordul privind frontiera maritimă va lua forma a două schimburi de scrisori, una între Liban şi Statele Unite şi cealaltă între Israel şi Statele Unite”, a precizat un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Stephane Dujarric.

Delegaţia libaneză are drept unică misiune ”să predea scrisoarea, în prezenţa lui Amos Hochstein şi reprezentantei ONU, şi nu se va întâlni în niciun fel cu delegaţia israeliană”, a subliniat, la rândul său, un purtător de cuvânt al preşedinţei libaneze, Rafic Chelala.

”ELIMINAREA UNUI RĂZBOI”

Acordul - care le va permite celor două ţări să exploateze zăcăminte de gaze naturale în estul Mării Mediterane - a fost încheiat mulţumită multor ani de mediere americană.

În virtutea acestui acord, câmpul gazifer offshore Karish se situerază în întregime în apele israeliene.

Libanul va avea, la rândul său, toate drepturile de explorare şi exploatare a câmpului gazifer Cana, situat mai la nord-est, din care o parte se află în apele teritoriale ale Israelului.

Însă ”Israelul va fi remunerat” de către firma care exploatează Cana ”pentru drepturile sale asupra unor eventuale zăcăminte”, se arată în text.

Amos Hochstein, care a negociat acest acord, şi-a exprimat satisfacţia, în faţa presei, faţă de o ”zi istorică” şi a apreciat că acordul va permite ”să se creeze speranţa şi oportunităţi economice” şi să se instaureze ”stabilitatea” de ambele părţi.

El s-a declarat convins că acest acord ar putea să constituie ”o cotitură economică” pentru Liban şi să deschidă ”o nouă eră de investiţii” care ar putea relansa economia libaneză.

Mediatorul american, care s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Michel Aoun, a discutat şi cu cei doi ai puterii, premierul Najib Mikati şi preşedintele Parlamentului Nabih Berri, după care a efectuat o viztă la Naqoura, iar apoi în Israel.

Fără să aştepte semnarea acordului, grupul energetic Energean a lansat miercuri producţia de gaze naturale la zăcănântul Karish.

Guvernul israelian a dat, cu o zi înainte, acestei societăţi o undă verde definitivă să înceapă producţia la acest zăcământ.

Libanul a cerut, la rândul său, TotalEnergies să înceapă rapid lucărri de prospectare la zăcământul Cana.

”Scopul acordului (...) este eliminarea la maximum a posibilităţii unui război maritim între Israel şi Liban”, a subliniat miercuri fostul negociator american Frédéric Hof.

Acordul nu ar fi fost semnat fără asentimentul puternicei mişcări şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah, care a ameninţat în timpul verii să atace israelul, dacă acesta ar fi început extracţia de gaze naturale din zăcământul Karish înainte de încheierea acordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.