Mexicul va deporta migranţii din America Centrală care au încercat să treacă ilegal graniţa cu SUA, a anunţat Alfonso Navarrete, ministrul Apărării, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul, care face parte din caravana care se îndreaptă spre SUA din America Centrală, a fost reţinut după ce migranţii au încercat să treacă graniţa în mod „violent” şi „ilegal”.

Imaginile video arată zeci de oameni care aleargă spre graniţă în apropierea oraşului Tijuana. Ofiţerii vamali americani au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Tensiunile sunt sporite la graniţa Mexic-SUA după ce peste 7.500 de migranţi au ajuns în zonă în ultimele săptămâni.

Migranţii, majoritari din Honduras, dar şi din Guatemala şi El Salvador, au precizat că fug de violenţele din ţările lor de origine şi caută o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor.

Ei au călătorit în grupuri maari peste 4.000 de km din America Centrală şi cei mai mulţi doresc să ajungă în SUA, unde plănuiesc să ceară azil.

Un grup de cel puţin 500 de migranţi au mărşăluit duminică din adăposturilor lor din Tijuana către graniţă.

Migranţii au cerut ajutor pentru a organiza demonstraţiile dar au fost apoi încurajaţi de unii dintre liderii lor să se despartă în două grupuri pentru a putea fugi spre graniţă şi să încerce trecerea.

Marşul a început paşnic, migranţii având mesaje pro-imigraţie şi scandând: „Nu suntem criminali! Suntem muncitori!”.

De îndată ce au putut să treacă de cordonul de securitate, ei au încercat să treacă cu forţa graniţa, a informat corespondentul BBC Will Grant.

Câteva sute de migranţi au reuşit să treacă de prima barieră, conform AFP. Când au încercat să treacă de a doua, oficialii i-au oprit folosind gaze lacrimogene.

Un jurnalist AFP a văzut migranţii, inclusiv mame şi copii, încercând să se protejeze de gaze, unii dintre ei ţipând că doresc doar o viaţă mai bună în SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.