Mexicul a oferit acte de identitate temporare şi locuri de muncă migranţilor care s-au înregistrat pentru azil, continuând eforturile de a opri avansul caravanei de migranţi către SUA, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a ameninţat că va închide graniţa cu Mexicul şi va opri ajutoarele trimise în America Centrală pentru a opri caravana de câteva mii de persoane. Oficialii ameircani au informat că până la 1.000 de soldaţi ar putea fi trimişi la graniţa de sud pentru a opri migranţii.

Enrique Pena Nieto, preşedintele mexican, a declarat că migranţii care doresc să obţină acte temporare de identitate, locuri de muncă sau educaţie pentru copiii lor trebuie să se înscrie pe listele de azilanţi.

„Acest plan este pentru cei care respectă legile mexicane şi este un prim pas către o soluţie permanentă pentru cei care primesc statutul de refugiaţi în Mexic”, a declarat Pena Nieto vineri.

Pentru a fi eligibili pentru programul denumit „Estas en Tu Casa” („Eşti acasă”), migranţii trebuie să se afle în statele sudice Chiapas şi Oaxaca.

Caravana, care trece prin Chiapas la graniţa cu Guatemala, l-a determinat pe Trump să se pronunţe împotriva imigraţiei ilegale înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului de pe 6 noiembrie.

Oficialii mexicani au declarat că migranţii care nu se califică pentru statutul de refugiat sunt eligibili pentru a fi deportaţi.

Guvernul mexican a anunţat că peste 1.700 de persoane din caravană s-au înscris pentru a primi statutul de azilant, în timp ce alţii s-au întors acasă.

Alden Rivera, ambasadorul Hondurasului în Mexic, a declarat vineri că migranţii din caravană ar putea ajunge în Ciudad de Mexico până vinerea viitoare. El a declarat că numărătoarea oficială arată că ar fi vorba de 3.500 de persoane, două treimi fiind din Honduras.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.