Scaune de plastic pe post de paturi. Mese constând în pâine şi orez. Ore întregi petrecute aşteptând pentru a merge la baie. Pe măsură ce foştii ostatici se întorc în Israel, după şapte săptămâni de captivitate în mâinile Hamas, au apărut informaţii despre condiţiile de detenţie ale acestora, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 58 de ostatici eliberaţi în cadrul unui acord de încetare a focului în ultimele trei zile au stat în mare parte departe de ochii publicului, majoritatea fiind încă în spitale.

La aproape două luni după ce militanţii Hamas i-au târât în Gaza în timpul unui atac transfrontalier sângeros asupra Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea ostaticilor eliberaţi par a fi într-o stare fizică stabilă.

Informaţiile despre condiţiile în care au fost ţinuţi în captivitate au fost strict controlate, dar membrii familiilor ostaticilor eliberaţi au început să împărtăşească detalii despre experienţele trăite de cei dragi lor.

Merav Raviv, ale cărei trei rude au fost eliberate vineri de Hamas, a declarat că au fost hrăniţi neregulat şi au mâncat în principal orez şi pâine. Ea a spus că verişoara şi mătuşa ei, Keren şi Ruth Munder, au slăbit fiecare aproximativ 7 kilograme în doar 50 de zile.

Raviv a spus că a auzit de la membrii familiei sale eliberaţi că au dormit pe rânduri de scaune împinse unele lângă altele într-o cameră care arăta ca o zonă de recepţie. Aceştia au spus că uneori au fost nevoiţi să aştepte ore întregi înainte de a merge la baie.

Adva Adar, nepoata lui Yaffa Adar, o ostatică în vârstă de 85 de ani eliberată, a declarat că şi bunica ei a slăbit.

"Număra zilele de captivitate", a spus Adar. "S-a întors şi a spus: "Ştiu că am fost acolo timp de 50 de zile"".

Adar a spus că bunica ei a fost luată în captivitate fiind convinsă că membrii familiei sale sunt morţi, pentru ca apoi să iasă la iveală cu vestea că au supravieţuit. Cu toate acestea, eliberarea ei a fost dulce-amară: Ea a aflat, de asemenea, că locuinţa sa fusese devastată de militanţi.

"Pentru o femeie în vârstă de 85 de ani, în mod normal ai casa în care ţi-ai crescut copiii, ai amintirile tale, albumele de fotografii, hainele tale", a spus Adar. "Ea nu are nimic, iar la vârsta ei înaintată trebuie să o ia de la capăt. Ea a menţionat că îi este greu".

În cele 50 de zile de când ostaticii au fost luaţi în captivitate, Israelul a devastat Fâşia Gaza cu o ofensivă terestră şi aeriană în urma căreia au murit cel puţin 13.300 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

În cadrul actualului armistiţiu de patru zile, Hamas a fost de acord să elibereze un total de 50 de ostatici israelieni în schimbul eliberării de către Israel a 150 de prizonieri palestinieni din domeniul securităţii şi a intensificării ajutorului pentru enclava atacată.

Au fost, de asemenea, eliberaţi 18 cetăţeni străini, majoritatea thailandezi.

Alţi 11 ostatici urmează să fie eliberaţi luni, în ultima zi de armistiţiu, rămânând aproape 180 de ostatici în Fâşia Gaza. Autorităţile israeliene au declarat că sunt dispuse să prelungească armistiţiul cu o zi pentru fiecare serie de 10 ostatici eliberaţi de Hamas.

Cea mai completă imagine de până acum a vieţii în captivitatea Hamas a fost evocată de Yocheved Lipschitz, în vârstă de 85 de ani, o ostatică eliberată înainte de actualul armistiţiu.

La eliberare, Lipschitz a declarat că a fost ţinută în tuneluri care se întindeau pe sub Gaza "ca o pânză de păianjen". Ea a spus că răpitorii ei "au spus că sunt oameni care cred în Coran şi că nu ne vor face rău".

Lifshitz a spus că ostaticii au fost trataţi bine şi au primit îngrijiri medicale, inclusiv medicamente. Gărzile au păstrat condiţii de curăţenie, a spus ea. Ostaticii primeau o masă pe zi cu brânză, castraveţi şi pita, a spus ea, adăugând că răpitorii ei mâncau la fel.

Ostaticii recent eliberaţi păreau, de asemenea, să fi fost ţinuţi în subteran. Eyal Nouri, nepotul Adinei Moshe, în vârstă de 72 de ani, care a fost eliberată vineri, a declarat că mătuşa sa "a trebuit să se adapteze la lumina soarelui", deoarece a stat în întuneric timp de săptămâni.

"A fost în întuneric complet", a spus Nouri. "Mergea cu ochii în jos pentru că a fost într-un tunel. Ea nu era obişnuită cu lumina zilei. Şi în timpul captivităţii, a fost deconectată... de toată lumea exterioară".

Nouri a spus că Moshe nu a ştiut că urma să fie eliberată până în ultimul moment.

"Până când a văzut Crucea Roşie", a spus el. "Acesta a fost momentul în care şi-a dat seama că aceste şapte săptămâni îngrozitoare s-au terminat".

Ea a primit vestea că soţul ei a fost ucis de militanţi, iar familia fiului ei a supravieţuit în mod miraculos.

Medicii au avertizat asupra efectelor psihologice grave ale captivităţii. Israelul a pus la dispoziţia celor care au fost eliberaţi consiliere şi alte tipuri de sprijin.

Însă cei mai mulţi dintre ostaticii eliberaţi au părut a fi în stare fizică bună, capabili să meargă şi să vorbească normal.

Dar cel puţin doi au avut nevoie de îngrijiri medicale mai serioase. Unul dintre ostaticii eliberaţi duminică, Alma Abraham, în vârstă de 84 de ani, a fost transportată de urgenţă la Centrul Medical Soroka din Israel, în oraşul Beersheba, în sudul ţării, în stare de risc vital.

Directorul spitalului a declarat că aceasta avea o afecţiune preexistentă care nu fusese tratată corespunzător în captivitate.

O tânără ostatică era în cârje într-o înregistrare video pe care Hamas a publicat-o sâmbătă. Fata făcea grimase către răpitorii săi în timp ce intra într-un vehicul al Crucii Roşii care a scos-o din enclava asediată.

Yair Rotem, a cărui nepoată în vârstă de 12 ani, Hila Rotem-Shoshani, a fost eliberată duminică, a declarat că a trebuit să îi reamintească în permanenţă că nu este nevoie să vorbească în şoaptă.

"Le-au spus mereu să vorbească în şoaptă sau să tacă, aşa că eu îi tot spun că acum poate să ridice vocea", a spus Rotem. El a adăugat că Hila, care luni va împlini 13 ani, a dormit bine în prima noapte în care s-a întors în Israel şi că are poftă de mâncare.

Ohad Munder, nepotul lui Raviv, a fost înconjurat de prieteni la scurt timp după ce a fost eliberat, aceştia sărbătorindu-şi cea de-a 9-a aniversare, cu o lună întârziere, cu îngheţată şi pizza într-o sală de spital.

Prietenul lui Ohad, Eitan Vilchik, a declarat pentru Canalul 13 din Israel că prietenul său este "puternic din punct de vedere emoţional" şi că a putut deja să răspundă la întrebările lor despre ce a mâncat şi ce s-a întâmplat cu el în timpul captivităţii. Dar prietenii lui Ohad au refuzat să împărtăşească detalii, spunând că vor să îi respecte intimitatea.

Vilchik a declarat că profesorii au anulat cerinţele privind temele pentru acasă ale lui Munder, dar prietenii săi îl vor ajuta să recupereze materiile pe care le-a pierdut la şcoală.

El a spus că Ohad era încă în stare să rezolve un cub Rubik în mai puţin de un minut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.