Cancelarul german Angela Merkel doreşte un maximum de garanţii pentru cetăţenii europeni care trăiesc în Marea Britanie, dar spune că lasă în grija echipei de negociatori europeni ai Brexitului să stabilească detaliile, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul britanic Theresa May a anunţat joi, înainte de summitul UE de la Bruxelles, că le va prezenta omologilor săi modul în care îşi propune să apere drepturile cetăţenilor europeni în Regatul Unit şi că aşteaptă măsuri similare cu privire la britanicii care locuiesc în Uniune.

”Ca şi tendinţă, mă propunţ în favoarea unor garanţii de securitate care să meargă cât mai departe posibil în cazul cetăţenilor europeni”, a declarat Merkel pentru presă, la Bruxelles.

Ea a apreciat că tot ceea ce le oferă ”un înalt grad de securitate” celor care trăiesc în Marea Britanie sau doresc să facă acest lucru în viitor ”este, desigur, de mare folos”.

Însă negociatorul-şef al UE Michel Barnier este însărcinat cu aceste negocieri, a subliniat şefa Guvernului german.

Regatul Unit părăseşte blocul de 28 de state europene, iar cele două părţi negociază cel mai bun mod de a face acest lucru.

Merkel l-a susţinut totodată pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care a criticat unele ţări est-europene, subliniind că ”suntem o comunitate a valorilor”.

Macron a avertizat aceste ţări, înainte de summitul UE de joi, să nu sfideze principiile şi valorile Europei, în contextul în care anumite ţări est-europene contestă planul cu privire la mutarea refugiaţilor, după un sistem de cote, pe teritoriul Uniunii.

”Eu cred că este important faptul că Emmanuel Macron a subliniat acest lucru din nou, pentru că arată că Franţa şi Germania au întru totul aceeaşi abordare”, a declarat ea pentru presă, la Bruxelles.

Cancelarul a adăugat că este important să se discute cu est-europenii ”dacă există dificultăţi”.

”Aceasta nu este o zi a ameninţărilor. Dar trebuie să discutăm constant şi eu cred că trebuie să putem să spunem acest lucru dacă nu suntem de acord cu anumite dezvoltări”, a subliniat Merkel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.