Cancelarul german Angela Merkel a catalogat vineri acordul Eurogrupului drept o ”ripostă comună şi soldară” în faţa noului coronavirus, în contextul în care Germania este criticată dur din cauza refuzului ”mutualizării” datoriilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord ”constituie un element important al unei riposte europene comune şi solidare la pandemia coronavirusului”, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt Steffen Seibert.

”Nu vom putea depăşi această criză decât împreună”, a subliniat el în acest scurt mesaj scris în spaniolă, franceză, engleză, italiană şi germană, o dovadă a faptului că Germnia încearcă să dea asigurări Europei cu privire la bunele sale intenţii, în pofida faptului că refuză în continuare în mod categoric implementarea unui mecansim de finanţare în comun a datoriilor.

Germania - la fel ca Olanda - refuză în continuare să participe la un demers comun cu statele membre îndatorate din sudul Uniunii Europene (UE), pe care le consideră laxiste în administrare.

În urma unui prim eşec, marţi, şi unor negocieri tensionate, miniştrii europeni ai Finanţelor şi-au afişat joi unitatea şi au ajuns la un acord, smuls cu greu, asupra unui răspuns economic comun în faţa noului coronavirus.

Acest consens constituie o uşurare pentru europeni, după săptămâni de tergiversări care relevă o fractură uriaşă între ţările din sudul şi cele din nordul UE.

Acest acord vizează punerea la dispoziţie imediat a sumei de 500 de miliarde de euro şi un fond de relansare economică viitor de aceeaşi valoare.

Însă miniştrii nu au tranşat problema fierbinte a ”mutializării” datoriei prin ”coronabond”-uri - menite să susţină economia pe termen mai lung - şi care desparte ţările din nord de cele din sudul Uniunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.