Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel a confirmat duminică faptul că îl va promova pe Jens Spahn, un critic, din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori), ca ministru al Sănătăţii în viitorul Cabinet, în cazul aprobării unei coaliţii cu Partidul Social Democrat (SPD), relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a promis să aducă nume noi în Cabinet, după ce a ajuns, luna aceasta, la un acord de principiu asupra unei coaliţii cu SPD, prin care social-democraţilor le revine puternicul portofoliu de ministru al Finanţelor, un motiv de critici din partea unor membri CDU la adresa cancelarului în exerciţiu.

Acordul de coaliţie urmează să fie semnat luni, în cadrul unui Congres, însă, pentru ca documentul să fie pus în aplicare este necesar să fie aprobat şi de către membrii SPD, printr-un scrutin aflat în curs. Rezultatul acestui scrutin, aşteptat pe 4 martie, este dificil de preconizat.

Numele pe care le-a propus în Guvern şi anunţul preluării de către Annegret Kramp-Karrenbauer, aliata sa, a funcţiei de secretar general CDU arată că Merkel deţine în continuare controlul în partid şi vrea să-l înnoiască.

Cea mai importantă nominalizare pe care a făcut-o este desemnarea lui Jens Spahn, în vârstă de 37 de ani, la Ministerul Sănătăţii.

Spahn este unul dintre principalii susţinători ai unei orientări pronunţat conservatoare a CDU, spre deosebire de abordarea de centru a lui Mrkel.

El a adoptat poziţii dure, în 2016, pe tema politicii Germaniei în domeniul integrării migranţilor, a contribuit la organizarea unui congres al formaţiunii care a îndemnat la abrogarea prevederilor prin care copii imigranţilor să deţină dublă cetăţenie, sfidând conducerea CDU.

S-au făcut speculaţii intense pe tema promovării sau nu a lui Spahn, în prezent adjunct al ministrului Finanţelor.

Spahn, care şi-a recunoscut public homosexualitatea, a susţinut în mod deschis legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, anul trecut, însă are vederi conservatoare tradiţionaliste în alte probleme.

”Am avut sarcina deloc uşoară de a mă asigura că lista personalului este orientată către viitor, că ea conţine un amestec bun de experienţă şi feţe noi”, a declarat Merkel pentru presă.

Ea a spus că a cerut ”schimbări dureroase”, inclusiv plecarea actualului ministru al Sănătăţii Hermann Groehe, un vechi aliat.

Merkel a apreciat că experienţa lui Spahn în politicile în domeniul Sănătăţii, pe când era un tânăr conservator, îl plasează într-o poziţie bună să preia portofoliul Sănătăţii, ”de cea mai mare importanţă în coeziunea societăţii, în echitatea între generaţii”.

Celelate nume noi în Cabinet sunt Julia Kloeckner, în vârstă de 45 de ani, o adjunctă în partid, nominalizată la Ministerul Agriculturii, parlamentara Anja Karliczek, în vârstă de 46 de ani, nominalizată la Ministerul Educaţiei, şi Helge Braun, în vârstă de 45 de ani, pe care l-a numit şef al cabinetului său.

Ursula von der Leyen va rămâne în post, ca ministru al Apărării, iar Peter Altmaier - actualul său şef de cabinet şi interimar la Ministrul Finanţelor - ar urma să preia portofoliul Economiei şi Energiei, a mai anunţat Merkel.

Astfel, viitoarea echipă guvernamentală CDU are un număr egal de femei şi bărbaţi, lucru despre care a spus că este ”un semnal” de care este ”foarte bucuroasă”.

SPD şi Uniunea Creştin Socială (CSU), formaţiunea-soră bavareză a CDU, nu intenţionează să-şi prezinte nominalizările în Cabinet înainte de încheierea votului în vederea aprobării acordului de coaliţie.

Însă ar urma ca liderul CSU Horst Seehofer să devină ministru de Interne.

În cazul în care membrii SPD resping prin vot acordul de coaliţie, Merkel ar putea să formeze un Guvern minoritar sau să convoave noi alegeri.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.