Membrii Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga) au început să-şi trimită începând de marţi buletinele într-un vot decisiv pe tema rămânerii sau nu a formaţiunii în coaliţie cu blocul CDU-CSU (convervatori) ai cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel va suferii o lovitură dură în cazul în care membrii SPD resping coaliţia şi va fii obligată să formeze un guvern minoritar sau să convoace noi alegeri.

În total 463.723 de membri înregistraţi SPD sunt eligibili să se pronunţe prin vot şi să accepte sau să respingă prelungirea parteneriatului între centru-stânga şi centru-dreapta, aflat la guvernare în Germania din 2013.

Ei au termen până vineri, la miezul nopţii (sâmbătă, 1.00, ora României), pe 2 martie, să trimită documentele la sediul central al SPD de la Berlin, iar rezultatul consultării este aşteptat în acelaşi weekend.

Un rezultat pozitiv este departe de a fi sigur, în contextul în care o campanie foarte vocală în favoarea respingerii acordului, condusă de aripa tineretului din partid, a câştigat teren pe fondul unor acuzaţii potrivit cărora conducerea formaţiunii este ruptă de bază.

SPD se află, de asemenea, în degringoladă în sondaje, după alegerile legislative din septembrie, când a obţinut 20,5% din voturile exprimate, cel mai slab rezultat din 1949 încoace.

Potrivit unui sondaj Insa realizat pentru ziarul Bild şi publicat luni, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a depăşit pentru prima oară SPD în intenţiile de vot.

SPD este creditat cu 15,5% din intenţiile de vot, iar AfD cu 16%.

Merkel expediază afacerile curente, în urma alegerilor legislative din septembrie, care nu au dat o majoritate.

Ea a încercat să formeze o coaliţie cu liberalii (FDP) şi Verzii, însă fără succes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.