Angela Merkel a denunţat luni ”imaginile ruşinoase” ale încercării unor manifestanţi ”anti-mască” de a pătrunde sâmbătă cu forţa în Reichstag, un ”abuz al dreptului de a manifesta” în opinia canelarului german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest weekend, am avut un exemplu al modului în care libertatea de a manifesta poate cunoaşte abuzuri”, a reacţionat în faţa presei un purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert.

”Acest drept de a manifesta paşnic este, bineînţeles, un drept foarte preţios, chiar şi în timpul pandemiei” covid-19, a apreciat el.

”Or acest drept a fost în mod clar călcat în picioare în acest weekend”, a denunţat Steffen Seibert, care s-a exprimat ”în numele Guvernului şi cancelarului Angela Merkel”.

Câteva sute de manifestanţi au forţat bariere pentru a urca pe scările Reichstagului, sediul Parlamentului german, şi au fost împiedicaţi în ultimul moment să pătrundă în incinta clădirii de către forţe de ordine care au folosit sprayuri pentru a dispersa mulţimea şi a resta numeroase persoane.

Imagini de la această încercare de a pătrunde cu forţa în Parlament au provocat o undă de şoc în Germania.

”Rezultatul sunt imaginile ruşinoase, inacceptabile” ale încercării de a pătrunde în Reichstag a unor ”antidemocraţi”, a apreciat Seibert.

”Aş vrea să mulţumesc în numele Guvernului federal şi cancelarului celor trei poliţişti care au apărat intrarea Parlamentului nostru”, a conchis el.

Reichstagul, în care se adună deputaţii germani în sesiune plenară, are o puternică încărcătură simbolică în Germania.

Clădirea şi celebra ei cupolă au fost incendiate în 1933 de către nazişti, într-un act considerat ca menit să îngenuncheze ceea ce mai rămăsese din democraţia germană între cele două războaie mondiale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.