Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că CDU, partidul său conservator, va discuta luni despre o posibilă coaliţie atât cu Democraţii Liberi (FDP, liberali) şi cu Verzii, cât şi cu Social-Democraţii (SPD), de centru-stânga, care sunt, însă, reticenţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Cred că toate partidele (…) au o responsabilitate să se asigure că va fi un Guvern stabil”, le-a spus Merkel reporterilor, după victoria înregistrată ce CDU/CSU în alegeri.

Ea a adăugat că politicile bugetare sustenabile şi securitatea internă vor fi priorităţile ei pe parcursul negocierilor pentru o coaliţie.

Anterior, FDP a anunţat că crede că poate colabora cu Verzii în domenii precum educaţia şi informatizarea.

De altfel, FDP a pregătit scena pentru negocieri dure de coaliţie cu CDU, formaţiunea conservatoire a Angelei Merkel, spunând că nu va aproba un acord care să nu promită schimbare în direcţia Guvernului german.

Pe de altă parte, liderul SPD, Martin Schulz, a promis o ”opoziţie puternică” şi a anunţat că va părăsi coaliţia stânga-dreapta pe care o SPD o formase cu CDU.

Conservatorii lui Angela Merkel - care a obţinut al patrulea mandat de cancelar - au obţinut o victorie mult mai redusă decât se aştepta, în urma alegerilor legislative naţionale de duminică, marcate de o ascensiune a dreptei naţionaliste. Astfel, CDU a obţinut 33%.

Angela Merkel urmează să fie realeasă cancelar de către deputaţii din Bundestag, după constituirea unei coaliţii majoritare în Parlament. Negocierile ar putea dura, însă, până în decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.