Consiliul Municipal din Memphis a aprobat, marţi, o serie de reforme ale Poliţiei în urma scandalului legat de moartea lui Tyre Nichols, bătut de agenţi în timpul unui control în trafic pe 7 ianuarie, fiind luate în considerare măsuri de mai mare anvergură, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordonanţele creează o revizuire anuală a tehnicilor de pregătire a Poliţiei, impun acesteia să folosească doar vehicule marcate pentru opririle de rutină în trafic, consolidează comisiile de evaluare a cetăţenilor şi impun o mai mare colectare de date de către Poliţie.

Moartea lui Nichols, în vârstă de 29 de ani, un bărbat de culoare neînarmat, a stârnit indignare şi apeluri la schimbare.

La nivel naţional, Poliţia a fost supusă unor presiuni tot mai mari pentru a-şi modifica practicile de la moartea în 2020, la Minneapolis, a lui George Floyd, un alt afro-american care a murit în mâinile poliţiei.

În cazul Nichols, cinci ofiţeri, toţi de culoare, au fost acuzaţi de crimă de gradul doi.

Poliţiştii l-au smuls din maşină şi i-au strigat imediat ordine pline de vulgarităţi şi l-au ameninţat cu vătămarea corporală.

Ofiţerii au continuat să-l bată şi să-l lovească pe Nichols, să-l stropească cu spray cu piper şi să-l lovească cu bastonul pe străzile din apropierea casei sale din Memphis, în timp ce Nichols îşi striga mama.

Violenţa bătăii a fost dezvăluită în patru înregistrări video separate ale incidentului, totalizând aproximativ 67 de minute, pe care municipalitatea le-a făcut publice la 27 ianuarie.

Alte 20 de ore de înregistrări video vor fi făcute publice miercuri, a declarat mai devreme, în faţa unei comisii a consiliului municipal, Jennifer Sink, şefa serviciului juridic din Memphis.

Ordonanţele aprobate marţi au trecut de cea de-a treia lectură necesară în faţa Consiliului, inclusiv una care obligă Poliţia să folosească doar maşini de patrulare marcate pentru opririle de rutină în trafic.

După ce această ordonanţă a fost aprobată, susţinătorii reformei din public au scandat: "Dreptate pentru Tyre!". Unii ofiţeri din cazul Nichols au condus maşini nemarcate şi au făcut parte dintr-o unitate specială care a fost între timp desfiinţată.

Alte măsuri adoptate ar consolida rolul comisiilor de evaluare a cetăţenilor, chiar dacă o legislaţie de stat în curs de adoptare ar retrage puterea acestor comisii, ceea ce ar putea face ca acţiunea oraşului să devină irelevantă.

O reformă de mai mare anvergură, numită "Ordonanţa Tyre Nichols Justice in Policing", a trecut de o primă lectură, dar trebuie să fie audiată de Consiliu de încă două ori pentru a fi aprobată. Aceste măsuri ar interzice crearea de profiluri rasiale, ar obliga poliţia să intervină atunci când colegii lor folosesc forţă excesivă şi ar obliga Poliţia să ofere asistenţă suspecţilor aflaţi în pericol sau în dificultate.

Chiar şi înainte de noile reguli, 13 ofiţeri au fost anchetaţi pentru comportamentul lor în cazul Nichols, a declarat Sink, ofiţerul juridic al oraşului, care a afirmat în faţa comisiei că ancheta oraşului s-a încheiat.

Şapte dintre cei 13 ofiţeri au fost concediaţi, trei au fost suspendaţi, două acuzaţii au fost respinse, iar unul a demisionat, a precizat Sink.

Dintre cei cinci ofiţeri care se confruntă cu acuzaţii penale, toţi au pledat nevinovaţi şi au fost eliberaţi pe cauţiune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.