Vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris, a denunţat miercuri moartea tânărului afro-american Tyre Nichols, care a şocat ţara, drept "un act violent" comis de ofiţerii de poliţie care trebuiau să asigure siguranţa publică, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cineva bun" a cărui viaţă a fost luată prea devreme de "un act violent" al poliţiei: la înmormântarea lui Tyre Nichols, un tânăr afro-american bătut crunt de ofiţeri de poliţie de culoare a şocat Statele Unite, vorbitorii, inclusiv vice- preşedintele Kamala Harris, a protestat împotriva violenţei poliţiei.

După ce a îmbrăţişat-o multă vreme pe mama lui Tyre Nichols în biserica din Memphis unde a avut loc acest omagiu, Kamala Harris a avut cuvinte dure pentru ofiţerii care l-au bătut în timp ce striga că nu a făcut nimic şi chema ajutor.

"Nu avea dreptul să fie în siguranţă?", a întrebat vicepreşedintele.

"Iată o familie care şi-a pierdut fiul şi fratele în urma unui act de violenţă" săvârşit de "cei responsabili cu protejarea lor", iar "acest act violent nu a avut scopul de a asigura siguranţa publică", a continuat ea în faţa mulţimii.

Tyre Nichols a fost "o persoană bună, un suflet frumos, un fiu, un tată, un frate, un prieten, o fiinţă umană plecată prea devreme", a spus la slujbă reverendul J. Lawrence Turner de la Mississippi Boulevard Christian Church.

"Astăzi, în momentul în care celebrăm viaţa lui Tyre şi îi consolăm familia, informăm această naţiune că repetarea acestui episod, care face din vieţilor celor de culoare un hashtag, a fost anulată şi nu va fi reînnoită pentru un nou sezon", a spus el. "În cele din urmă vom câştiga", a mai spus reverendul. 

Tyre Nichols, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat pe 7 ianuarie de către ofiţerii de la o unitate specială din Memphis, în sudul Statelor Unite, pentru o simplă încălcare a codului rutier, potrivit poliţiei.

Dar bătut crunt, atât de mult încât devenise de nerecunoscut conform familiei sale, a murit trei zile mai târziu în spital.

Imaginile insuportabile ale arestării şi bătăilor aplicate tânărului de către agenţi au fost difuzate, fără filtre, de cele mai mari posturi de televiziune din ţară, stârnind temeri cu privire la o revoltă asupra autorităţilor.

Cei cinci poliţişti implicaţi au fost concediaţi şi acuzaţi de crimă.

Unitatea Scorpion de care aparţineau şi care avea misiunea de a reduce numărul de activităţi ilegale din cartierele sensibile prin desfăşurarea mai multor poliţişti acolo, a fost demontată. Trei pompieri au fost demişi în legătură cu faptele şi alţi doi poliţişti suspendaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.