Ofiţeri din armata americană îndeamnă la clemenţă faţă de Majid Khan, un pakistanez în vârstă de 41 de ani încarcerat la Închisoarea militară de la Guantanamo Bay, în Cuba, primul deţinut care a prezentat în mod public, în cadrul procesului, tortura la care a fost supus de către Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) în închisori secrete (”black sites”), condamnat vineri la 26 de ani de închisoare după ce a pledat vinovat de faptul că a ajutat Al-Qaida în 2002, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a povestit, cu o zi înainte de condamnare, într-o scrisoare pe care a citit-o în cursul unei audieri, cum a fost violat, bătut şi supus unor interogatorii brutale, inclusiv simulării înecului.

Şapte militari care au făcut parte din juriul de opt în procesul lui Majid Khan denunţă acest tratament - într-o scrisoare dezvăluită de cotidianul american The New York Times (NYT) - drept ”o pată pe fibra morală a Amercii”.

”Membrii juriului enumeraţi mai jos recomandă clemenţa în cazul lui Majid Shoukat Khan”, declară ofiţeri - şase din cadrul Forţelor Terestre, unul din cadrul Marinei şi unul din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini -, care au semnat scrisoarea cu numărul de jurat, rămânând în acest fel anonimi.

”Majid Shoukat Kha a comis infracţiuni grave împotriva Statelor Unite şi partenerilor lor. El a pledat vinovat de aceste infracţiuni şi şi-a asumat responsabilitatea pentru faptele sale. În plus, el şi-a exprimat remuşcarea faţă de impactul asupra victimelor şi familiilor lor”, scriu ei.

Impactul pe care-l poate avea această scrisoare este neclar, însă poziţia adoptată de către toţi membrii juriului, cu execpţia unuia singur, este neobişnuită.

În baza unei înţelegeri cu justiţia, anterior, prin care a pledat nevinovat  - de care juraţii nu aveau cunoştnţă -, Majid Shoukat Khan ar putea fi eliberat încă de anul viitor, după ce a ispăşit 19 ani de detenţie.

”Majid Shoukat Khan a fost supus unor abuzuri fizice şi psihologice care depăşesc tehnicile de interogare consolidate aprobate”, deplâng militarii în scrisoare.

”Aceste rele tratamente nu au nicio valoare practică în privinţa informaţiilor clasificate şi niciun alt avantaj tangibil pentru interesele americane”, subliniază ei.

”În prezent, la vârsta de 41 de ani, el are remuşcări şi nu mai reprezintă o ameninţare extremistă”, adaugă ei.

”Nu mai sunt tânărul copil iresponsabil şi vulnerabil care eram în urmă cu 20 de ani”, a spus deţinutul de la Guantanamo curţii. ””Resping Al-Qaida, resping terorismul”.

Mărturia cu privire la torturarea sa este susţinută de o anchetă a Senatului american cu privire la folosirea torturii de către CIA în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.