Părinţii soţiei liderului scoţian se află pe o listă pentru a fi evacuaţi vineri din Gaza, după ce au rămas blocaţi în teritoriul palestinian asediat, de când militanţii Hamas au atacat Israelul luna trecută, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Punctul de trecere Rafah din Gaza către Egipt a fost deschis joi pentru a doua zi pentru evacuări limitate, în cadrul unui acord negociat în Qatar, menit să permită ieşirea din enclavă a unor cetăţeni care deţin paşapoarte străine, a persoanelor aflate în întreţinerea lor şi a unor persoane rănite din Gaza.

O listă aprobată cu persoane care urmează să fie evacuate vineri, postată online de autoritatea de trecere a frontierei de la Rafah, îi include pe Elizabeth şi Maged El-Nakla, părinţii soţiei prim-ministrului scoţian Humza Yousaf.

Yousaf, în vârstă de 38 de ani, a declarat că părinţii soţiei sale au rămas blocaţi în Gaza în timp ce se aflau în vizită la rude când Hamas a atacat Israelul luna trecută. De atunci, Israelul a bombardat zilnic enclava, ucigând peste 9.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor controlate de Hamas, în timp ce o criză umanitară este în plină desfăşurare.

Premierul scoţian a declarat luna trecută pentru Reuters că socrii săi au rămas rapid fără alimente şi apă potabilă şi ar putea muri dacă nu vor putea pleca în curând. Un purtător de cuvânt al lui Yousaf nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la includerea lor pe lista de evacuaţi de vineri, menţionează Reuters.

CITEȘTE ȘI Premierul scoţian Humza Yousaf, ai cărui socri se află în Gaza, acuză Londra că nu preţuieşte vieţile palestiniene la fel ca pe cele israeliene

Primul grup de cetăţeni britanici a părăsit Gaza miercuri, iar Ministerul britanic de Externe a declarat că va asigura transportul către un centru de primire din Cairo şi va ajuta la organizarea de călătorii ulterioare cu zboruri comerciale.

Israelul a promis să anihileze structura de comandă a Hamas şi le-a spus civililor să fugă în sud pentru a evita atacul său.

Yousaf, care conduce guvernul descentralizat din Scoţia, se numără printre politicienii britanici care au cerut încetarea focului în Gaza pentru a permite deschiderea unui coridor umanitar. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak susţine scurte pauze în lupte pentru a permite intrarea ajutoarelor, dar a respins cererea de încetare totală a focului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.