Medicii germani au fost autorizaţi să-l vadă pe opozantul rus Alexei Navalnîi, internat la terapie intensivă în Siberia după ce a fost, potrivit apropiaţilor săi, victima unei "otrăviri", a indicat vineri un membru al anturajului său, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Medicii care au venit de la Nurnberg şi care nu au avut la început acces la pacient, au obţinut doar câteva minute cu el", a anunţat Leonid Volkov, într-o conferinţă de presă la Berlin, salutând o "evoluţie pozitivă". 

"Suntem foarte departe de a rezolva situaţia", a adăugat Volkov, amintind că Navalnîi nu are încă un "diagnostic" şi nici "analize". "Nu avem date iar cererea noastră rămâne aceeaşi: trebuie să-l transferăm într-un loc, la Berlin, pentru a i se putea face o analiză independentă de ceea ce i s-a întâmplat", a cerut Volkov. 

Soţia opozantului rus Alexei Navalnîi i-a cerut lui Vladimir Putin să-i permită transferul soţului ei în Germania. "Cred că Alexei Navalnîi are nevoie de un ajutor medical calificat în Germania", a scris Iulia Navalnîia într-o scrisoare publicată pe Twitter, afirmând că au fost îndeplinite "toate condiţiile pentru transportarea imediată a lui Alexei sub supravegherea medicilor de înalt nivel" de la Omsk. 

Opozantul ar putea fi transportat cu un avion dotat cu echipament medical pus la dispoziţie de un ONG german. 

Volkov s-a adresat liderilor europeni: "Cerem fiecăruia să facă mai multe eforturi (pentru un transfer în Germania), pentru că este într-adevăr necesar". Acest transfer este până în prezent refuzat de medicii ruşi ai lui Navalnîi care spun că starea sa este "stabilă". Ei au asigurat vineri că nu au găsit "nicio otravă" în organismul lui Navalnîi, în vârstă de 44 de ani. 

Acest refuz de a-l transfera pe Navalnîi în străinătate a fost criticat de aliaţii săi drept "o decizie politică" care "ameninţă viaţa" opozantului, spitalul din Omsk, în Siberia occidentală, "nefiind echipat" pentru a trata acest caz. 

Navalnîi, un opozant puternic al preşedintelui Vladimir Putin, a început să se simtă rău joi dimineaţa, la bordul unui avion care zbura din Siberia spre Moscova, după ce a băut un ceai la o cafenea din aeroportul oraşuluil siberian Tomsk. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.