Medicii sudanezi au informat că peste 70 de persoane au fost violate într-un atac asupra unei tabere de protestatari în capitala Khartoum săptămâna trecută, conform The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 100 de persoane au fost ucise şi până la 700 rănite în atacul de săptămâna trecută asupra protestatarilor. Forţele de Intervenţie Rapidă ale guvernului sudanez au intervenit atunci în forţă pentru a dispersa protestatarii.

Un medic care are acces la datele comitetului central al medicilor, o grupare pro-reformă, a informat că în spitalele din Khartoum au fost raportate peste 70 de cazuri de viol în atac şi în ciocnirile de după atac.

Un medic de la spitalul Royal Care a declarat că a tratat opt victime – cinci femei şi trei bărbaţi. La un al doilea spital din Khartoum, o sursă a informat că s-a ocupat de două cazuri de viol, inclusiv o persoană care a fost atacată de patru soldaţi. Mai mulţi martori au descris cazuri similare.

Multe victime nu au cerut îngrijire medicală de frică sau pentru că nu au avut acces. Activiştii pentru drepturile omului au descris informaţiile privind violenţa sexuală ca fiind de încredere.

Criza din Sudan a continuat luni, aceasta fiind a doua zi de grevă generală care are ca scop relansarea unei mişcări de opoziţie faţă de guvernul militar. Protestatarii doresc tranziţia către un guvern civil după ce armata a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în aprilie, pe fondul unor proteste masive faţă de fostul preşedinte Omar al-Bashir.

Magazinele erau închise iar străzile goale în Khartoum şi în oraşul vecin Omdurman. Cei care organizează protestele au cerut „nesupunere civică” şi au îndemnat oamenii să nu meargă la locul de muncă şi să rămână în case.

Tibor Nagy, secretarul adjunct de stat pentru Africa al SUA, se va deplasa în Sudan în această săptămână. El se va întâlni atât cu membri ai conducerii militare cât şi cu liderii protestelor.

Locotenent-generalul Jamaleddine Omar, care face parte din consiliul militar aflat la putere, a declarat că prin închiderea străzilor şi crearea de baricade, protestatarii au comis infracţiuni.

„Această tehnică de a închide străzile şi construirea de baricade ... este o infracţiune pentru că împiedică oamenii să îşi trăiască viaţa normal”, a afirmat el.

Autorităţile au oprit internetul în totalitate în capitala Khartoum iar alte căi de comunicare au fost restricţionate semnificativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.