Mai mulţi medici, inclusiv medicul personal al opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, au fost respinşi marţi la intrarea în Colonia penitenciară numărul 3, în oraşul Vladimir, unde a fost spitalizat cu o zi înainte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aleksei Navalnîi, care a intrat în greva foamei în urmă cu trei săptămâni, a sosit luni la o unitate carcerală spitalicească din Vladimir, un oraş important situat la nord-est de Moscova.

Apropiaţi şi medici care îl tratează pe opozant susţin, începând din weekend, că activistul anticorupţie poate să moară în orice moment.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Medicul personal al lui Navalnîi, Anastasia Vasilieva, conducătoarea unui sindicat al medicilor, în opoziţie, declară că nu s-a putut întâlni cu pacientul său marţi, ca de fiecare dată când a încercat să-l întâlnească de la încarcerarea acestuia, la începutul lui martie.

”Este o atitudine lipsită de respect faţă de oameni care au venit să-şi exercite datoria umană, datoria medicală de a ajuta un pacient”, declară ea AFP în faţa coloniei, subliniind că în joc este ”sănătatea şi viaţa” avocatului în vârstă de 44 de ani.

Avocaţii lui Navalnîi au putut intra, în schimb. în colonia penitenciară, potrivit unor jurnalişti AFP.

Navalnîi a intrat în greva foamei la 31 martie, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie şi a acuzat administraţia penitenciară de faptul că-i refuză vizita unui medic, în pofida faptului că suferă de o dublă hernie de disc şi o pierdere a sensibilităţii la mâini şi picioare.

Inamicul numărul unu al Kremlinului a fost arestat în ianuarie, imediat ce s-a întors din Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu noviciok de care-l acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

El a fost condamnat la doi ani şi jumătate într-un dosar de fraudă din 2014, considerat larg drept motivat politic.

Serviciile penitenciare ruse au anunţat luni că starea sănătăţii lui Navalnîi este ”satisfăcătoare”, un anunţ pus imediat la îndoială de către apropiaţi ai acestuia şi Uniunea Europeană (UE).

Un aliat al opozantului, Leonid Volkov, a apreciat că acesta a fost trabsferat ”într-un lagăr de concentrare şi de tortură şi nu la spital”.

ONG-ul Amnesty International a apreciat că acest transfer este o ”pedeapsă deghizată în tratamernt medical”, deoarece autorităţile se pregptesc ”să-l hrănească cu forţa, pentru a-i sparge greva foamei şi a-l pedepsi şi mai mult”.

Soarta opozantului şi relaţiile Bruxellesului cu Moscova ss-au aflat pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de Externe UE luni, în timp ce ţări din Occident au ridicat tonul împotriva Rusiei.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externe Josep Borrell a acuzat autorităţile ruse de faptul că se fac vinovate de starea sănătăţii lui Navalnîi.

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a formulat aceleaşi acuzaţii ulterior.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis Moscovei întrebări despre condiţiile detenţiei activistului împotriva corupţiei şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”compatibilitatea acestora cu dreptul la viaţă”.

Moscova continuă, însă, să denunţe criticile occidentale drept un ”amestec”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciază că aceste critici ”nu pot fi acceptate”.

Susţinători ai opozantului politic rus îndeamnă la manifestaţiiîn întreaga Rusie miercuri, când Vladimir Putin îşi susţine discursul anual în Parlament.

Ministerul rus de Interne a avertizat că nu va permite nicio ”destabilizare” şi că va lua ”toate măsurile care se impun”.

Parchetul rus vrea să interzică mişcarea lui Aleksei Navalnîi - Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) -, pe care-o acuză de ”extremism”.

Medici apropiaţi opozantului declarau sâmbătă că se tem că acesta poate face un stop cardiac ”dintr-un moment în altul” şi catalogau drept ”critică” concentraţia potasiului în sângele acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.