O maşină a fost incendiată şi două imobile au fost pictate cu spray cu mesaje anti-Israel în Sydney, la doar câteva zile după un atac incendiar la o sinagogă din Melbourne, care este investigat ca fiind terorism, au declarat miercuri autorităţile australiene, relatează Reuters.
Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că ultimul atac, al doilea care vizează comunitatea evreiască din suburbia Sydney în trei săptămâni, a fost o ”indignare” şi că va fi informat în curând de un nou grup de lucru antisemitism.
”Acesta este un atac asupra oamenilor pentru că se întâmplă să fie evrei”, a declarat Albanese la Radio ABC.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Ideea că luăm un conflict din străinătate şi îl aducem aici este ceva care contravine cu totul principiilor pe care a fost construită Australia ... aceasta este o crimă motivată de ură”, a adăugat el.
Poliţia statului New South Wales a declarat că două persoane care purtau feţe acoperite şi haine de culoare închisă au fost văzute în apropierea zonei în care maşina a luat foc în suburbia estică Woollahra, o zonă cu o populaţie evreiască numeroasă.
Premierul statului New South Wales, Chris Minns, a declarat că incidentul va fi tratat ca ”un act gratuit de vandalism”, infractorii riscând până la 10 ani de închisoare.
”Nu cred că are rost să o îndulcim sau să încercăm să o minimalizăm. Acesta nu este doar un act de distrugere la întâmplare, ci a fost conceput special pentru a incita la ură”, a declarat Minns în cadrul unei conferinţe de presă.
Australia a înregistrat o creştere a incidentelor antisemite şi islamofobe de când Israelul a ripostat la un atac al grupării militante palestiniene Hamas, la 7 octombrie 2023, printr-un asalt asupra Gazei, care s-a soldat cu zeci de mii de morţi.
Peste 2.000 de incidente antievreieşti au fost raportate de grupuri comunitare voluntare şi organizaţii evreieşti între 1 octombrie 2023 şi 30 septembrie 2024, faţă de aproximativ 500 de incidente în aceeaşi perioadă cu un an în urmă, a declarat Consiliul executiv al Evreilor Australieni într-un raport publicat luna aceasta.
Asociaţia Evreilor Australieni a declarat miercuri că a avertizat de mai multe ori guvernul cu privire la posibile atacuri violente, pe care acesta a ales să le ignore.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat, de asemenea, guvernul australian, afirmând că atacul asupra sinagogii nu poate fi separat de ”spiritul anti-Israel” al unora dintre politicile sale, inclusiv sprijinul pentru o moţiune recentă a ONU de susţinere a unui stat palestinian.
Guvernul australian şi-a apărat bilanţul privind combaterea antisemitismului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.