Un şef de poliţie acuzat că nu a reacţionat la împuşcarea mortală a 19 elevi şi a doi profesori din Uvalde, Texas, a fost pus în concediu administrativ, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pedro "Pete" Arredondo, şeful forţelor de poliţie din districtul şcolar, a fost acuzat de întârzierile forţelor de ordine în confruntarea cu atacatorul. 

Apărându-şi acţiunile, bărbatul în vârstă de 50 de ani a declarat că nu a crezut că el era oficialul responsabil la momentul respectiv. 

Furia publică a crescut pe măsură ce au apărut mai multe detalii despre atacul din 24 mai. 

Parlamentarii statului investighează de ce poliţia a aşteptat mai mult de o oră în faţa clasei de la şcoala primară Robb în care se baricadase atacatorul înainte ca o echipă să intre. 

Superintendentul districtului şcolar Hal Harrell a declarat miercuri că l-a pus pe domnul Arredondo în concediu administrativ cu efect imediat, citând "lipsa de claritate care persistă şi momentul necunoscut în care voi primi rezultatele investigaţiilor". 

El a spus că iniţial plănuise să "aştepte până când ancheta va fi completă înainte de a lua decizii privind personalul", dar că "încă nu are detalii" despre ceea ce a descoperit ancheta. 

Arredondo nu a mai vorbit în calitate publică de la împuşcăturile de luna trecută. 

Cu toate acestea, într-un interviu acordat publicaţiei Texas Tribune la începutul acestei luni, el a declarat că "şi-a asumat rolul de respondent de primă linie" în timpul atacului şi a presupus că un alt oficial a preluat controlul asupra răspunsului mai larg. 

El a spus că ofiţerii aflaţi la faţa locului nu au putut găsi o cheie pentru a descuia uşa sălii de clasă decât după 77 de minute de la începerea atacului. 

Dar şeful securităţii publice din Texas, Steven McCraw, a declarat marţi că uşa nu era încuiată şi că nu există nicio dovadă că ofiţerii au încercat să o deschidă. 

McCraw a declarat în cadrul unei audieri în Senatul statului că la faţa locului se aflau suficienţi poliţişti pentru a-l fi putut opri pe atacator la trei minute după ce acesta a intrat în clădire. 

Catalogând răspunsul drept un "eşec absolut", McCraw a mai spus că Arredondo "a decis să pună vieţile ofiţerilor înaintea vieţilor copiilor". 

Tot marţi, primarul din Uvalde, Don McLaughlin, a acuzat autorităţile de stat că au publicat selectiv informaţii despre împuşcături pentru a face din forţele de ordine locale un ţap ispăşitor şi pentru a devia atenţia de la răspunsul statului la atac. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.