Mai mulţi martori care au depus mărturie în faţa unui mare juriu special care investighează eforturile lui Donald Trump de a schimba rezultatul alegerilor din 2020 ar putea să fi minţit şi să fi comis sperjur, potrivit unui fragment al raportului publicat joi, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul oferă prima perspectivă asupra activităţii marelui juriu special, care a fost aprobat în mai anul trecut. Cei 23 de juraţi şi trei supleanţi au audiat  75 de martori în cursul anchetei.

Cazul din Georgia coordonat de procurorul districtual Fani Willis, este considerat a fi unul dintre cele mai probabile scenarii în care fostul preşedinte şi unii dintre aliaţii săi ar putea fi acuzaţi pentru eforturile de a anula rezultatul alegerilor.

„Majoritatea marelui juriu consideră că mărturia mincinoasă ar fi putut fi comisă de unul sau mai mulţi martori care depun mărturie în faţa sa. Marele juriu recomandă procurorului districtual să formuleze acuzaţii adecvate pentru astfel de infracţiuni în care dovezile sunt convingătoare”, se arată în document.

Fragmentele publicate joi nu numesc martorii şi nu oferă alte detalii.

Un judecător a publicat, de asemenea, introducerea şi concluzia raportului, însă niciuna dintre acestea nu oferă o perspectivă substanţială în ceea ce priveşte acuzarea lui Trump sau a aliaţilor săi. Judecătorul a refuzat să publice raportul complet până când Willis decide dacă va formula  acuzaţii.

Introducerea detaliază procesul marelui juriu special şi spune că, în cele din urmă, a concluzionat în unanimitate că „nu a avut loc nicio fraudă pe scară largă la alegerile prezidenţiale din Georgia din 2020 care ar putea duce la anularea acelor alegeri”. De asemenea, se mai spune că marii juraţi au auzit „mărturii extinse cu privire la presupusele fraude electorale de la lucrători electorali, anchetatori, experţi tehnici şi angajaţi şi oficiali ai statului Georgia, precum şi de la persoane care încă susţin că o astfel de fraudă a avut loc”.

”Recunoaştem dreptul procurorului districtual de a solicita inculpări acolo unde găseşte un motiv suficient”, se spune în raport.

În plus, acest Mare Juriu nu include experţi în legislaţie electorală.

”Majoritatea acestui Mare Juriu a făcut tot posibilul să participe la fiecare sesiune, să asculte fiecare martor şi să încerce să înţeleagă faptele aşa cum sunt prezentate şi legile aşa cum au fost explicate”, se mai arată în document.

Munca marelui juriu special este urmărită îndeaproape, deoarece în cele din urmă ar putea duce la primele acuzaţii penale împotriva lui Trump pentru acţiunile sale după alegerile din 2020. Un mare juriu cu scop special este convocat pentru o perioadă de timp nedeterminată şi poate cita martorii, dar nu formulează acuzaţii..

Ancheta este menită să stabilească dacă Donald Trump şi aliaţii au încălcat legea statului Georgia în eforturile lor de a anuşa alegerile din 2020. Trump l-a sunat pe secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, şi i-a cerut să „găsească” voturi în favoarea sa. „Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi, care este mai mult decât avem, pentru că am câştigat statul”, a spus el într-un apel telefonic din ianuarie 2021.

Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, a fost de asemenea informat că este vizat în anchetă. 

Decizia cu privire la formulare acuzaţiilor este în cele din urmă la latitudinea lui Willis, o democrată aflată în primul mandat ca procuror în Fulton. Willis a declarat în cadrul unei şedinţe de judecată luna trecută că o decizie cu privire la formularea acuzaţiilor este „iminentă”.

Trump şi aliaţii s-ar putea confrunta cu o serie de acuzaţii penale în conformitate cu legea din Georgia. Este o infracţiune în Georgia să soliciţi cuiva să comită fraude electorale sau să interfereze cu îndeplinirea sarcinilor electorale oficiale. Willis ar putea, de asemenea, să îi acuze pe apropiaţii lui Trump de infracîiuni, ca parte a unei conspiraţii mai ample pentru a anula alegerile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.